Részvételi Tanács: megkezdte munkáját a polgárok bölcs testülete

A 2023-as miskolci részvételi költségvetés lebonyolítása elérkezett abba a fázisba, hogy önkéntes miskolciak tovább gondolkodjanak a potenciálisan megvalósítható ötletekről. A Részvételi Tanácshoz idén 18 polgár csatlakozott, ők két alkalom során – az első október 12-én volt – szűkítik és fejlesztik tovább a beérkezett elképzeléseket, szakmai segítséggel. A folyamat végére 45 ötlet marad, amelyekre november 1-től szavazhat a város lakossága.

Mint arról korábban hírt adtunk, összesen 125 ötlet érkezett be a 2023-as miskolci részvételi költségvetési összeg felhasználására. A Polgármesteri Hivatal szakosztályai ezeket szakértői szemmel átvizsgálták, és mostanra kiderült, elméletileg mintegy 70 elképzelés valósítható meg. Amelyekről ez nem mondható el, azok jellemzően túllépték a részvételi költségvetés keretösszegét, vagy az önkormányzatnak nincs hatásköre a kérdésben.

Időközben futott a nyílt jelentkezés a Részvételi Tanácsba, amelyhez idén 18 polgár csatlakozott. Csere Áron, a szakmai lebonyolításért felelős Dialóg Egyesület elnöke elmondta, hogy vegyes összetételű csapat gyűlt össze, amelynek tagjai először október 12-én tanácskoztak. Ez az alkalom még a felkészülésről szólt.

Először – mintegy ráhangolódásként – azon gondolkodtak, hogy általánosságban milyen ötletek tehetik Miskolcot még élhetőbb hellyé. Tavaly meghatározott értékelési szempontok alapján dolgoztak az ötleteken a Részvételi Tanács tagjai, amiket munkájuk végén véleményeztek. Az idei csapat ezeknek a tapasztalatoknak a segítségével finomhangolta az ötletszűrés szempontjait. Az első alkalmon tulajdonképpen megalapozták az ötletek szűrését, fejlesztését.

387494369_358337176548818_4885419645010491750_n.jpg

Csere Áron végezetül hozzátette: a Részvételi Tanács tagjai ismét bölcsen álltak feladatukhoz. Több olyan gondolatot megfogalmaztak, amelyek értékes kiegészítéseivé válnak az értékelési folyamatnak. A felelősségtudatukat bizonyítja továbbá: több ötlethez kapcsolódóan további információt kértek, hogy a lehető legjobb döntéseket hozzák meg.

A Részvételi Tanács legközelebb október 25-én ülésezik, amely után kialakul, hogy melyik az a 45 ötlet, amelyekre november 1-től kezdődően szavazhatnak a miskolciak.

1697128659171.jpg