Úgy még nemigen vágtak neki a betonnak, mint most a belvárosban

„Beton ki, fák be!” – olvasható a hőelnyelő kapacitás növelésére irányuló akció mottója a Vörösmarty tér flaszterén.

Nem akármilyen  ̶f̶á̶b̶a̶  kőbe vágják a fejszéjüket hamarosan az Arany János utcán: civil kezdeményezésre hozzálátnak a környező tízemeletesekre nyaranta sparheltként leselkedő felület megbontásához. Mezei juhár, gömbkőris, selyemakác – tizenkét csemetét ültetnek el március végéig. Az olykor elviselhetetlenségig fölforrósodó placc megmunkálását a városvezetés a klímaváltozás elleni küzdelmébe ágyazza.

Varga Andrea szerint óriási a jelentősége annak, hogy minél több úgynevezett várostűrő fajt telepítsenek a sűrűn beépített övezetekbe. Ahogy azt stábunknak szerda reggel a figyelemfelhívó akció közepette az alpolgármester hangsúlyozta: a két-három év múlva már árnyékot nyújtó növények rendkívül lényeges szerepet tölthetnek be egy-egy lakóközösség életében, amennyiben a panelekkel körülölelt tér hőelnyelő kapacitását csökkentve nem csupán a járókelők hőérzetén javít majd, de a házak falait sem fűti át kánikula idején.

A városvezető a Miskolci Részvételi Program szakmai felelőseként emlékeztetett: a 2022-es részvételi költségvetéshez benyújtott ötletet a Célpont Közösségi Tér vetette fel. S miután az elképzelést szavazataikkal a miskolciak is támogatták, így az önkormányzat elindította a megvalósítás előkészítését. Sőt, az elképzelést a terület önkormányzati képviselője is pártfogásába vette. Mokrai Mihály (Velünk a Város, DK) elmondta: a projektbe képviselői alapja jóvoltából kilencszázezer forinttal szállt be, ami a teljes projekt mintegy egyharmadát adja.

reszveteli_koltsegvetes_fa_240228ml-9_0.jpg

A Vörösmarty Liget létrehozásának beharangozásaként a szervezők a Vörösmarty téren felfestették a „Beton ki, fák be!” üzenetet és a tervezzukmiskolcot.hu linket, hogy ezzel is minél több ember figyelmét irányítsák a zöldítési kezdeményezések jelentőségére. Fontos tisztázni azonban – hangsúlyozta a helyszínen ugyancsak megjelent városi főkertész –, hogy a projekt merőben kísérleti jellegű.

Czifrusz Natália ismertetőjéből megtudtuk: a munkálatok megkezdése előtt érthető módon még nem állhatnak rendelkezésre azok a szakvéleményeket, melyekből perpillanat megállapítható volna, pontosan milyen mélyen kell majd elvégezni a talajcserét. Így az sem jósolható meg, hogyan érzik majd magukat a csemeték. Az azonban bizonyos – szögezte le a főkertész –, hogy a helyiek odafigyelésével és gondozásával sokkal jobb esélyekkel eresztenek gyökeret a betont felváltó fák.

reszveteli_koltsegvetes_fa_240228ml-17.jpg

Szöveg, fotók: minap.hu

YouTube videó