Szintet lép a Miskolci Részvételi Költségvetés – 2024-ben 40 millió forint a keretösszeg

December 31-én véget ért a 2023-as Miskolci Részvételi Költségvetés szavazási fázisa. A miskolci polgárok voksai alapján 12 ötletet valósít meg Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata. Két év tapasztalatai és a polgárok visszaköszönő bölcsessége alapján a részvételi költségvetés megérett arra, hogy szintet lépjen. 2024-ben megemelt összeg, 40 millió forint felhasználásáról dönthetnek közvetve a miskolciak.

A 2023-as Miskolci Részvételi Költségvetés hét hónapon át tartó folyamata során – 2022-höz hasonlóan – 15 millió forint felhasználásáról dönthettek közvetve a miskolciak. A lebonyolítás nem változott sokat az előző évhez képest, csupán finomhangolásokon ment keresztül, amelyek célja a polgárok minél hatékonyabb bevonása volt.

Ötleteket nyújtottak be a https://tervezzukmiskolcot.hu/ weboldalon keresztül, három kategóriában: Zöldülő Miskolc, Támogató Miskolc, Közös tereink. Ezeket a Polgármesteri Hivatal szakemberei átnézték és véleményezték. Egyebek mellett odafigyeltek arra, hogy megvalósítható-e az adott elképzelés, az önkormányzat eljárhat-e egyáltalán az ügyben, illetve a kivitelezés költségét is megbecsülték, így kiderült: beleférhet-e a keretösszegbe.

Ezt követően az önkéntes miskolci polgárokból álló Részvételi Tanács tagjai vizsgálták a megmaradt ötleteket, és végül 45 olyat határoztak meg, amelyekre szavazni lehetett a honlapon keresztül. A voksolás 2023. december 31-én lezárult, és kiderült, szavazatukkal mely miskolci ötletek megvalósítását támogatják a városlakók.

Idén összesen 504 szavazat érkezett be, amelyek alapján a 2023-as Miskolci Részvételi Költségvetéshez benyújtott ötletek közül 12-t valósít meg a 15 millió forintos részvételi költségvetési keret terhére a miskolci önkormányzat.

A Miskolci Részvételi Költségvetés első két éve a tanulásról és a tapasztalatszerzésről szólt. Mind a lebonyolító önkormányzat számára, amely a módszert a miskolci sajátosságokhoz igazította és beillesztette a Polgármesteri Hivatal működésébe, mind pedig a polgárok számára, akik a részvételi demokrácia egyéb eszközeihez hasonlóan a részvételi költségvetéssel is megismerkedtek.

Bár az élethosszig tartó tanulás fogalma jelen esetben is érvényesül, mostanra elmondható, hogy maga a módszer a lehetőségekhez mérten igyekszik minél hatékonyabban bevonni a polgárokat a döntések előkészítésébe – a miskolciak pedig rendre bölcsen, reálisan és kreatívan fogalmaznak meg ötleteket.

Mindezeket figyelembe véve döntött úgy Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, hogy 2024-ben jelentősen megemeli a részvételi költségvetés keretösszegét: a miskolciak ezúttal 40 millió forint elköltéséről dönthetnek.

A lebonyolítás főbb pontjai nem változnak. Március 1. és május 31. között a https://tervezzukmiskolcot.hu/ weboldalon keresztül nyújthatnak be ötleteket a miskolciak. Továbbra is három kategóriában tehetik ezt meg: Zöldülő Miskolc, Támogató Miskolc, Közös tereink. Ezeket megvalósíthatósági szempontból a Polgármesteri Hivatal szakosztályai átvizsgálják és véleményezik.

Júniusban és júliusban az önkéntes miskolci polgárokból álló Részvételi Tanács tagjai átvizsgálják az ötleteket és kiválasztják azokat, amelyekre szavazni lehet.

A voksolás július 1-től szeptember 30-ig tart, ugyancsak a https://tervezzukmiskolcot.hu/ felületén keresztül. A legnépszerűbb ötleteket 40 millió forintos határig, a részvételi költségvetés keretösszegéig megvalósítja az önkormányzat.

Fotó: Varga Andrea alpolgármester és Veres Pál polgármester sajtótájékoztatón jelentették be a 2023-as Miskolci Részvételi Költségvetés eredményeit, illetve ismertették a 2024-es programot. Fotó: Juhász Ákos // minap.hu.

YouTube videó