Már ütik-vágják a követ a Vörösmarty téren

„Beton ki, fák be!” – olvasható a hőelnyelő kapacitás növelésére irányuló akció mottója a Vörösmarty tér flaszterén. Március 18-án a szavakat tettek követték. A munkagépek tizenkét ponton nyitották meg a felületet. A térkövek a Városgazda telephelyén landolnak, hogy a város más pontjain hasznosítsák majd őket.

Február végén aszfaltfestő akció részeként adtunk hírt róla, hogy civil kezdeményezésre hozzálátunk a környező tízemeletesekre nyaranta sparheltként leselkedő felület megbontásához. Mezei juhar, gömbkőris, selyemakác – tizenkét csemetét ültetnek el rövidesen a munkások. Az olykor elviselhetetlenségig fölforrósodó placc megmunkálását a városvezetés a klímaváltozás elleni küzdelmébe ágyazza.

Mokrai Mihály, az érintett terület önkormányzati képviselője a projektbe képviselői alapja terhére kilencszázezer forinttal szállt be, ami a megvalósítási költségek mintegy egyharmadát adja.

Március 18-án Varga Andrea alpolgármester hangsúlyozta: a két-három év múlva már árnyékot nyújtó növények rendkívül lényeges szerepet tölthetnek be egy-egy lakóközösség életében, amennyiben a panelekkel körülölelt tér hőelnyelő kapacitását csökkentve nem csupán a járókelők hőérzetén javít majd, de a házak falait sem fűti át kánikula idején.

vorosmarty_fa_ultetes_elokeszites_240318ml-11.jpg

A 2022-es Miskolci Részvételi Költségvetéshez benyújtott ötletet a Célpont Közösségi Tér vetette fel. S miután az elképzelést szavazataikkal a miskolciak is támogatták, így az önkormányzat elindította a megvalósítás előkészítését.

A városvezető emlékeztetett: a korábbi tizenötmillió forintos keretösszeget 2024-ben negyvenmillió forintra emelik, amit legfőképp az tett indokolttá tett, hogy remekebbnél remekebb ötletetek érkeztek be hozzájuk.

A részvételi költségvetés folyamata a 2023-as évhez képest nem változik. Március elsején meg is nyílt egy felület a tervezzükmiskolcot weboldalon, ahová azóta is várják az idei javaslatokat.

Czifrusz Natália ismertetőjéből megtudtuk: a munkálatok megkezdése előtt érthető módon még nem álltak rendelkezésre azok a szakvélemények, melyekből pár héttel ezelőtt megállapítható lett volna, pontosan mire készüljenek.

Miskolc főkertésze ezúttal már arról számolt be, hogy a félméteres "ásatás" alapján vélhetően nem ütköznek majd nagyobb akadályokba a munkások. A másfél méteres talajcserét követő egyhetes ülepedést és pihentetést azonban kivárják a szakemberek, míg a csemetéket elkövetkező évtizedeik új lakóhelyére telepítik.

Szöveg: Bódogh Dávid; Fotók: Mocsári László // minap.hu