Részvételi költségvetés

Részvételi költségvetés

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2024-ben harmadszorra különít el az éves költségvetéséből egy meghatározott összeget, hogy annak felhasználásáról a polgárok döntsenek – ezt nevezzük Miskolci Részvételi Költségvetésnek.

Az eltelt két év tapasztalatai után sikerült a lebonyolító Részvételi Irodának úgy finomítania a folyamatot, hogy a miskolci polgárokat a lehető leghatékonyabban vonja be részvételi költségvetés. Emellett az is megmutatkozott, hogy a lakosok bölcsen fogalmazzák meg ötleteiket és teszik le voksukat a számukra tetsző elképzelések mellett: Miskolc legjobb érdekeit tartják szem előtt.

Mindezekre alapozva döntött úgy Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, hogy 2024-ben a részvételi költségvetés megérett a szintlépésre: a felhasználható keretösszeg a 2022-es és 2023-asnak közel háromszorosára, 40 000 000 forintra nő.

Ötletelés

Először, 2024. március 1. és június 30. között ötleteket nyújthatnak be a polgárok. Az ötletelés fázisában továbbra is 16 éven felüli miskolci lakosoktól várjuk az olyan elképzeléseket, amelyeket megvalósítva szerintük élhetőbb hellyé válik a város.

Az ötletek megvalósításának maximális összege 40 000 000 forint, azaz a részvételi költségvetés akár teljes keretét be lehet tervezni egyetlen ötletre is, a miskolciak pedig a szavazás során eldönthetik, hogy melyik/melyek valósuljanak meg. Senki ne féljen, ha nem tud pontos becslést készíteni az ötletéhez, ez nem elvárás. A Polgármesteri Hivatal szakemberei megteszik ezt – azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy amely ötletek becsült megvalósítási költsége túllépi a részvételi költségvetés keretösszegét, tehát többe kerülne mint 40 000 000 forint, azok nem jutnak el a szavazási fázisig.

Továbbra is három kategóriában lehet szavazni. Arra kérünk mindenkit, hogy ezeknek megfelelő témájú ötleteket nyújtson be. A jó ötlet célja nem megjavítani valami létezőt, hanem fejleszteni azt, vagy létrehozni egy újat, amitől Miskolc még élhetőbb hely lesz mindenki számára.

  • Zöldülő Miskolc – Milyen fejlesztések tehetnék egészségesebbé, fenntarthatóbbá, természetközelibbé Miskolcot?
  • Támogató Miskolc – Hogyan tudnánk csökkenteni a társadalmi különbségeket? Hogyan nyújthatunk segítséget a hátrányos helyzetben élő csoportok számára?
  • Közös tereink – Milyen módon alakíthatnánk át a minden miskolci számára elérhető tereket? Ki milyen programokat, új tárgyakat, új funkciókat látna szívesen?

Az ötletek benyújthatók a következő online felületen, valamint személyesen a Részvételi Pontokban városszerte.

Ötletek szűrése

Az ötletelés fázisa alatt beérkező elképzelések rögtön a Polgármesteri Hivatal szakosztályaihoz kerülnek, ahol a szakemberek átvizsgálják, megvalósítható-e az adott ötlet, illetve mekkora a becsült költségigénye. Egyebek mellett olyan kritériumokra kell gondolni, mint:

  • egyértelmű jogi akadálya van a megvalósításnak (például az Önkormányzatnak nincsen hatásköre, vagy törvényi korlátozás lép fel)
  • a beküldött ötlet megvalósítási költsége túllépi a 2024-es részvételi költségvetés kereteit
  • már folyamatban van megegyező vagy nagyon hasonló fejlesztés a városban
  • az ötlet nem illik bele egyetlen meghirdetett kategóriába sem

Részvételi tanács

Az ötletbenyújtással egy időben elindul a jelentkezés a Részvételi Tanácsba. Nagyon fontos feladatot kapnak a regisztráló polgárok, hiszen az ötletelési időszakot követően, tehát 2024. június 30. után a Polgármesteri Hivatal szakosztályai befejezik az időközben már megkezdett ötletszűrést, majd összeül a Részvételi Tanács, hogy az előszűrésen átesett elképzeléseket priorizálja. A 10 fő ötletbeküldőből és 10 fő érdeklődőből álló Tanács munkáját a Polgármesteri Hivatal munkatársai külsős szakértőként segítik.

Feladatuk nem kisebb, mint július 1. és 31. között a beérkezett, majd a megvalósíthatóság szempontjából szakmailag megszűrt ötleteket még tovább szűkítik, míg összesen 45 marad. Erre azért van szükség, mert nem reális elvárás a szavazásra készülő miskolciaktól, hogy akár 100 ötletet átolvassanak és mérlegeljenek, főleg ha többet közülük össze is lehetne vonni hasonlóságaik miatt.

Szavazás

Mindezek után, 2024. augusztus 1-jével kezdődően 45 ötletre lehet szavazni, egészen október 30-ig, a Szavazás aloldalon.

Aktuális státuszuk szerint nyomonkövethetők lesznek az ötletek: „Megvalósíthatósági szűrésen”, „Megvalósítható”, „Részben megvalósítható”, „Nem megvalósítható”, „Szavazás alatt”, „Nyertes ötlet”, „Megvalósítás alatt”, „Megvalósult”.

Megvalósítás

A szavazás október 31-i lezárulását követően elindul a megvalósítás fázisa, hiszen Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2024-ben is vállalja, hogy a legtöbb szavazatot kapott ötleteket a részvételi költségvetésben foglalt összeg erejéig, tehát idén már 40 000 000 forintos keretösszegig megvalósítja.

Mivel minden ötlet saját költségkerettel rendelkezik, és nincsen értékhatár, ezért lehetséges, hogy a miskolciak szavazata alapján egyetlen 40 000 000 forintba kerülő ötlet valósul meg, míg az sem kizárt, hogy ez az összeg több elképzelés között oszlik majd el.

Mik azok a Részvételi Pontok?

Részvételi Pontok azok a nyitott közösségi helyek Miskolcon, amelyek egyéb tevékenységük mellett vállalták, hogy segítenek hidat képezni a helyi önkormányzat és az itt élő emberek között. Így az érdeklődők bátran fordulhatnak hozzájuk a Miskolci Részvételi Programmal kapcsolatban is.

Az alábbi címeken találhatóak a közreműködő Részvételi Pontok:

Cím
3530 Miskolc, Arany János 29-35

E-mail cím
celpontirodamiskolc@gmail.com

Telefon
+36 30 586 6762

Honlap
http://www.ificel-miskolc.hu/

Facebook oldal
https://www.facebook.com/celpontirodamiskolc

Cím
3529 Miskolc, Szentgyörgy út 42-44

E-mail cím
dialog.egyesulet@gmail.com

Honlap
http://dialogegyesulet.hu/

Facebook oldal
https://www.facebook.com/avasikozossegikavezo

Cím
3525 Miskolc Széchenyi u 12. Földszint 3.

E-mail cím
bazmegye.cic@erke.hu

Telefon
+36 46 611 559

Facebook oldal
https://erke.hu

E-mail cím
kilian.eszak.kozosseg@gmail.com

Telefon
+36 30 584 1227

Facebook oldal
https://www.facebook.com/groups/1000968993731257

Cím
Polgármesteri Hivatal, Városház tér 8., aula (földszint 121.)

E-mail cím
reszvetel@miskolc.hu

Telefon
+36 46 512 700, 1332-es mellék