Részvételi költségvetés

2022-ben Miskolc város költségvetésének egy részéről közvetlenül dönthetnek a miskolci lakosok. Az önkormányzatiság nem csak azt jelentheti, hogy egy hivatal üzemelteti a várost. Egy másik út, hogy  az itt élő emberekkel közösen találják ki a döntéshozók, milyen irányba haladjon a város. A részvételi költségvetés felhívására a helyi állampolgárok és közösségeik küldhetnek be ötleteket, amelyeket a város lakói közösen megvitatnak és rangsorolnak. Cél a lehető legtöbb ember érdekét szolgáló fejlesztések megvalósítása az erre a célra elkülönített keretösszegből.

Részvételi költségvetés

Ötletelés

Minden 16 évnél idősebb miskolci lakostól várjuk az ötleteket, hogy mivel tennék jobb helyé Miskolcot! Az ötleteiket három kategóriában lehet beküldeni:
Zöldülő Miskolc – Milyen fejlesztések tehetnék egészségesebbé, fenntarthatóbbá, természetközelibbé Miskolcot?
Támogató Miskolc – Hogyan tudnánk csökkenteni a társadalmi különbségeket? Hogyan nyújthatunk segítséget a szociálisan rászoruló csoportok számára?
Közös tereink  – Milyen módon alakíthatnánk át a minden miskolci számára elérhető tereket? Ki milyen programokat, új tárgyakat, új funkciókat látna szívesen?

Az ötletek beadhatóak az alábbi online felületen, valamint a Részvételi Pontokban városszerte. A beadási határidő 2022. július 31.

ÖTLETEK SZŰRÉSE

Akadhatnak olyan ötletek, amelyek különböző okokból nem férnek bele a Részvételi Költségvetés keretei közé. A főbb okok a következők lehetnek:

  • egyértelmű jogi akadálya van a megvalósításnak (hatáskör hiánya, stb.)
  • a beküldött ötlet költsége túllépi a 2022-es részvételi költségvetés kereteit
  • már folyik azonos témájú fejlesztés, emiatt az ötlet valóra váltásához nincs szükség a Részvételi Költségvetés keretében való kezelésre.

A legfőbb cél, hogy minden olyan ötlet, amely ha netán a Részvételi Költségvetés keretei közé nem is férne be, akkor is megtalálja azt a helyet, ahol az önkormányzat hasznosíthatja. Például egy „túl nagy” költségvetésű ötlet bekerülhet a későbbi önkormányzati fejlesztési tervekbe mint lehetséges elem.

RÉSZVÉTELI TANÁCS

Az ide beérkező ötletek végleges formájukat a Részvételi Tanács segítségével érik el. A döntően helyi lakosokból álló csoport a (formailag már megszűrt) ötleteket továbbfejleszti, hasonló ötleteket összevonnak, valamint kategóriánként 15-re szűkítik az ötleteket, hogy mindenki által átláthatóvá váljon a szavazás. Tanács-tagnak jelentkezni július 31-ig lehetséges.
Jelentkezek Részvételi Tanács-tagnak

SZAVAZÁS

Szeptember 8. és október 31. között.

A szavazás több hetes időszaka alatt  mindenki megismerkedhet az ötletekkel és mások véleményével,  a regisztrált felhasználók maguk is véleményt nyilváníthatnak. A város polgárai szavazatuk leadásával maguk döntenek arról, melyik ötlet megvalósítása szolgálja a legtöbb itt élő ember érdekét. Mindenki három különböző kategóriában oszthat szét 5-5 millió forintot. Kinek-kinek a saját döntésén múlik, hogy több kisebb, párszázezres ötletet támogat – vagy kevesebb, de nagyobb költségekkel járó ötleteket.
A három kategóriában itt szavazhat: 
Zöldülő Miskolc – szavazó oldal
Támogató Miskolc - szavazó oldal
Közös tereink - szavazó oldal
Az online szavazás mellett, lehetősége van személyesen szavazni a Részvételi Pontokban.

MEGVALÓSULT PROGRAMOK

A végső lépés a győztes ötletek megvalósítása, amit teljes egészében a miskolci önkormányzat végez. Az ötletgazdák, a támogatók és minden érdeklődő polgár tovább követheti a megvalósítás alatt álló vagy már megvalósult ötleteket, amelyekből évről-évre egyre több fogja színesíteni és gazdagítani a miskolciak életét.

KIK ADHATNAK BE ÖTLETEKET?

Várjuk minden 16 életévet betöltött miskolci lakos ötletét. Amennyiben egy közösség vagy más csoport nevében ad be ötletet, akkor az eredeti ötletgazda vagy a csoport vezetőjének nevével adja be az ötleteket.

HOL ADHATJUK BE AZ ÖTLETEINKET?

Az ötleteit legegyszerűbben online tudja beadni, az Ötletet nyújtok be oldalon. Amennyiben erre nincs módja, bizalommal keresheti a Részvételi Pontokat.

MILYEN ÖTLETEKET VÁRUNK ÉS MILYENEKET NEM?

Olyan ötleteket várunk, amelyek kapcsolódnak a három fő költségvetési zsebhez (Zöldülő Miskolc / Támogató Miskolc / Közös tereink). Minél kreatívabb, illetve minél több ember életén, hétköznapjain javító javaslatok beérkezését várjuk.
Nem várunk olyan ötleteket, amelyek összköltsége meghaladja az 5 millió forintot, ezeket rakjuk el egy későbbi évre, amikor remélhetőleg nagyobb keretből gazdálkodhatunk.
A kisebb (közterületi jellegű és hasonló) hibabejelentéseket a városgazda erre a célra fenntartott oldalán lehet megtenni.
Jogszabályok és egyéb szabályozási ötletek benyújtására szintén más felületet kell keresni.
Azoknak az ötleteknek is kényszerű elutasítás lesz a sorsa, amelyek valamilyen jogszabályba ütköznek, a megvalósítás helyszíne nem az önkormányzathoz tartozik, valamint ha az önkormányzat joghatóságán kívül esik.
Ha fenti okok valamelyike miatt egy ötlet kizárásra kerül, a polgármesteri hivatal munkatársai részletes indoklással tájékoztatják az ötlet beküldőjét.

MI A RÉSZVÉTELI TANÁCS?

A Részvételi Tanács fő szerepe, hogy az ötleteket előkészítse és véglegesítse a szavazáshoz. Több nemzetközi és hazai példa is mutatja, hogy egy bizonyos szám felett a beérkező ötletek kezelhetetlenné válnak, megszavaztatásuk kontraproduktív lesz. Nem várható el senkitől, hogy 200-300 vagy annál is több különböző ötletet egyenrangúan végigelemezzen, -értékeljen. Emiatt a Tanács célja, hogy kategóriánként 15 ötletre szűkítse le a megszavazható témákat. A különböző megvalósíthatósági tényezőkön túl a legfontosabb szempont a Tanács számára, hogy a lehető legtöbb miskolci érdekét szolgálja az adott ötlet.
Az átláthatóságot és a hitelességet erősítve a Tanácsot helyi lakosok alkotják:

  • 10 fő ötletgazda
  • 10 fő nem ötletgazda miskolci lakos
  • 5 fő önkormányzati dolgozó (szavazati jog nélkül)

Ez a vegyes összetételű csoport fog dönteni arról, hogy mely ötleteket lehet egybevonni, milyen pontokon kell módosítani és hogy végül melyik 45 ötlet kerüljön a miskolci nagyközönség elé.

HOGYAN SZAVAZUNK AZ ÖTLETEKRŐL?

Az ötletekről a legegyszerűbben ezen az online felületen szavazhatnak a három kategóriában (Zöldülő Miskolc / Támogató Miskolc / Közös tereink). Valamint a Részvételi Pontokon tehetik meg személyesen.

MI A SZAVAZÁS MENETE?

A három fő kategóriában összesen 5-5 millió forint sorsáról szavazhatnak a miskolci lakosok. Mindegyik kategóriában egy képzeletbeli kosarat kell „megpakolni” 5 millió forintig. A rendszer nem fogja engedni, hogy 5 millió forintot meghaladó összköltségű projekteket válasszunk ki, tehát két 3 millió forintos ötleteket egy kategóriában nem választhatunk. Figyeljünk arra is, hogy ha kisebb költségű ötletek nyerik el tetszésünket, például egy 500 ezer forintos, még legfeljebb 4 és fél millió forintnyi értékben választhatunk más ötleteket.

KIK SZAVAZHATNAK?

Minden 16 életévét betöltött miskolci lakos szavazhat, miután regisztrált a tervezzukmiskolcot.hu weboldalra.

Mik azok a Részvételi Pontok?

Részvételi Pontok azok a nyitott közösségi helyek Miskolcon, amelyek egyéb tevékenységük mellett vállalták, hogy segítenek hidat képezni a helyi önkormányzat és az itt élő emberek között. Így az érdeklődők feladataik mellett bátran fordulhatnak hozzájuk a miskolci Részvételi Program több elemével kapcsolatban is.

Az alábbi címeken találhatóak a közreműködő Részvételi Pontok:

Cím
3530 Miskolc, Arany János 29-35

E-mail cím
celpontirodamiskolc@gmail.com

Telefon
+36 30 586 6762

Honlap
http://www.ificel-miskolc.hu/

Facebook oldal
https://www.facebook.com/celpontirodamiskolc

Cím
3529 Miskolc, Szentgyörgy út 42-44

E-mail cím
dialog.egyesulet@gmail.com

Honlap
http://dialogegyesulet.hu/

Facebook oldal
https://www.facebook.com/avasikozossegikavezo

Cím
3525 Miskolc Széchenyi út 19. fszt./7.

E-mail cím
pontkozpont@gmail.com

Facebook oldal
https://www.facebook.com/pontkozpont

Cím
3525 Miskolc Széchenyi u 12. Földszint 3.

E-mail cím
bazmegye.cic@erke.hu

Telefon
+36 46 611 559

Facebook oldal
https://erke.hu

E-mail cím
kilian.eszak.kozosseg@gmail.com

Telefon
+36 30 584 1227

Facebook oldal
https://www.facebook.com/groups/1000968993731257

Cím
Polgármesteri Hivatal, Városház tér 8., aula (földszint 121.)

E-mail cím
reszvetel@miskolc.hu

Telefon
+36 46 512 700, 1332-es mellék

Cím
3534 Miskolc, Árpád u. 4

E-mail cím
adymuvhaz@adymuvhaz.hu

Telefon
+36 46 530-516

Honlap
http://www.adymuvhaz.hu

Cím
3531 Miskolc, Győri kapu 27.

E-mail cím
porta@ifihazmiskolc.hu

Telefon
+36 46 411-747

Honlap
https://www.ifihazmiskolc.hu