Virágba borult terek, új színben pompázó padok

A „Fogadj örökbe egy közterületet” program elmúlt egy évét értékelték a Városházán január 30-án. A résztvevők azok az egyének és közösségek voltak, akik vállalták, hogy a város egy-egy területét rendben tartják, szebbé teszik. Ez a tevékenység a faültetéstől a virágosításig, padok és korlátok festésén át a szemétszedésig bármi lehet.

Tavaly összesen 26 örökbefogadó jelentkezett az először 2022-ben meghirdetett programra, akik között visszatérők is vannak. A tanulóév után a tapasztalatokat leszűrve 2023 tavaszán tartottak egy összegző beszélgetést, ahol az örökbefogadók elmondták, hogy a megvalósításhoz szívesen vennék az önkormányzat szakmai támogatását, és az egymás közötti tapasztalatok időnkénti megosztását. 
Ennek elősegítésére a szervező Részvételi Iroda és Miskolc Megyei Jogú Város főkertésze bizonyos időközönként találkozókat szerveznek, hogy az örökbefogadók még gördülékenyebben tehessenek eleget önkéntes vállalásaiknak. 

Minden ember szereti a harmonikus, szép környezetet. A program elindulásakor a szervezők hittek abban, hogy sok miskolci van, akik szívesen tesznek is azért, hogy a környezetük rendezett legyen. Ki is derült, hogy ez valóban így van – emelte ki Varga Andrea alpolgármester. Akár áldozatokat is készek voltak vállalni a célért a magánemberek, cégek és közösségek, pedig sokszor nem volt könnyű dolguk a bürokrácia útvesztőiben – tette hozzá. Mindezért köszönetét fejezte ki az alpolgármester és reményét, hogy megmarad a lelkesedés, valamint hogy a tapasztalatokat be tudják építeni a következő programba.

fogadj_orokbe_kozterulet_240130ml-1.jpg

A legnagyobb értéke a programnak a közösségek létrejötte, valamint jó lehetőség arra, hogy „felnyissák a városi ember szemét” – fogalmazott Czifrusz Natália városi főkertész. Példamutatás lehet azoknak, akik még nem mozdultak meg a környezetük szebbé tétele érdekében. A mindenki számára hasznos munkát közösségek végzik saját szabadidejüket feláldozva, amiért köszönet illeti őket – mondta a főkertész. 

Az aktivitást oklevéllel és kertészeti ajándékcsomaggal jutalmazták a szervezők, melyet a jelen lévő „örökbefogadók” személyesen vettek át. A tavalyi program hivatalos záróeseménye után kötetlen beszélgetés formájában osztották meg tapasztalatikat az önkéntesek az elvégzett munka kapcsán.

fogadj_orokbe_kozterulet_240130ml-4.jpg

A Fogadj örökbe egy közterületet program 2024-es évadára február 15-én indul a regisztráció. A szervezők hamarosan közzéteszik a felhívás részleteit.

Szöveg, fotók: minap.hu.