Idén huszonhatan fogadtak örökbe közterületet

A „Fogadj örökbe egy közterületet” elnevezésű program új évadának első személyes találkozóját május 25-én tartották meg Miskolcon, a városháza épületében. A 26 örökbefogadó állampolgár, közösség és baráti társaság közül többen eljöttek a nyitóeseményre, hogy motivációikról beszéljenek, tanácsokat kérjenek és megosszák tapasztalataikat a többi örökbefogadóval.

Idén összesen 26 örökbefogadó jelentkezett az először 2022-ben meghirdetett programra, akik között szép számmal akadnak tavalyi örökbefogadók is. A jelentkezéseket szakmailag Czifrusz Natália városi főkertész értékelte. „A közösségek rendkívül sok megvalósításra váró ötlettel és számtalan feladat elvégzésére pályáztak a Miskolc felirat festésétől kezdve, a lakókörnyezetben lévő növények ültetésén és gondozásán át, a közterületek folyamatos tisztán tartásáig” – nyilatkozta a főkertész. 

A tanulóév után a tapasztalatokat leszűrve idén tavasszal összegző beszélgetést tartottak a tavalyi örökbefogadókkal, akik azt az igényt fogalmazták meg, hogy a megvalósítás közben szívesen vennék az önkormányzat szakmai támogatását, és az egymás közötti tapasztalatok időnkénti megosztását. Ezért a szervező Részvételi Iroda és a Főépítészi Kabinet munkatársai az idei programban bizonyos időközönként találkozókat tartanak majd, hogy az örökbefogadók még gördülékenyebben tehessenek eleget önkéntes vállalásaiknak.

fogadj_orokbe_kozterulet_230525ml-6.jpg
Fotók: Mocsári László // minap.hu

Az első egyeztetésen az örökbefogadók csaknem fele jelent meg. A résztvevők bemutatták egymásnak terveiket, vállalásaikat és szó esett a gyakorlati megvalósítás lehetőségeiről is. A Diósgyőri Kocsis Pál Kertbarát Kör például a lillafüredi függőkert költészet elnevezésű teraszán lévő megviselt padokat hozza majd helyre. A tagok ehhez kérnek majd szakmai tanácsokat. A közösség tavaly a Bársonyos-forrás és a Szinva-forrás környékének rendbetételét vállalta magára. A Szinva Zöld Terasz – Közösségi Mozgástér nevű csoport az Aranykapu Kert mögötti füves patakpartot szeretné életre kelteni. A tagok a terület csinosításával, talajának megfelelő kiegyenlítésével olyan közösségi mozgásteret álmodtak meg, ahol aktív, a mozgás élményéhez fűződő kikapcsolódási lehetőségeket találhatnak maguknak az érdeklődők. Ők nyilvános Facebook-csoportjukban továbbra is várják azokat az önkéntes segítőket, akik szívesen csatlakoznának hozzájuk.

fogadj_orokbe_kozterulet_230525ml-7.jpg

A „Fogadj örökbe egy közterületet” program üzenete, hogy az egyes ember, illetve a kis közösségek elköteleződéssel és felelősségvállalással sokat tehetnek szűkebb és tágabb környezetük kulturáltabb, esztétikusabb kinézetéért, élhetőbbé tételéért.

fogadj_orokbe_kozterulet_230525ml-1.jpg

Balogh Csilla // minap.hu

YouTube videó