Társasház közössége is fogadott örökbe közterületet

A program egyre több városlakó fantáziáját mozgatja meg, akik szeretnének tenni a saját környezetükért, és nem áll távol tőlük egy kis kertészkedés vagy akár a ház előtti pad lefestése sem.

Így gondolja ezt a miskolci Hegyalja út 17. szám alatt lévő társasház közössége, akik már tavaly is „örökbe fogadták” az egyik részt az épület körül, ahol aktív zöldterület-gondozási munkákat végeztek. Ez annyira bejött nekik, hogy idén ismét regisztrálnak a Fogadj örökbe egy közterületet nevű programra, és az örökbefogadás keretei között folytatni szándékoznak a lakókörnyezetük szépítését, rendben tartását.

A társasházi közösség egyik tagja, Dányi Beatrix érdeklődésünkre elmondta, hogy véletlenül fedezték fel ezt a lehetőséget tavaly, amikor egy problémás fa miatt - amely túl közel nőtt nagyra a házhoz - megkeresték a Városgazda Nonprofit Kft-t, illetve Czifrusz Natália városi főkertészt, akitől azt is megérdeklődték, van-e lehetőségük csatlakozni valamilyen virágültetési programhoz, hogy kicsit szépítsék a környezetüket. Akkor tudták meg, hogy a városnak van egy programja „Fogadj örökbe egy közterületet” néven, amely kifejezetten azoknak a vállalkozó szellemű lakosoknak teremt legális lehetőséget a közterület gondozására, akikben ég a tettvágy a házuk környezetének szebbé tételére.

fogadj_orokbe_egy_kozteruletet_zaro_esemeny_alpolgarmesteri_targyalo_230223_hcs-10.jpg
Dányi Beatrixnak (és közösségének) Varga Andrea alpolgármester gratulált a lelkes részvételért; Fotók: Horváth Csongor

„Kiderült, hogy van ez a program, és az is, hogy mi is hozhatunk növényeket, virágokat, cserjéket vagy fákat és elültethetjük őket. Ezt én felvetettem a lakóközösségnek, és nagyon pozitívan fogadták. Már régebben is működött itt a lakótársakból alakult karbantartó- és kertészcsoport is, amiknek a tevékenysége önkéntes és ingyenes, egyben a társasház érdekeit szolgálják. Megbeszéltük, hogy részt veszünk ebben a programban, és tulajdonosi engedéllyel kertészkedünk a házunk melletti közterületen” – mesélte a kezdeteket Beatrix.

Annyira belejöttek, hogy idén is regisztrálnak a programra és foyltatják a munkát, amely leginkább virágültetésből, bokrok metszéséből, de ha szükséges, akár szemétszedésből is áll a járdák vagy a nemrégiben átadott parkolók környékén. Beatrix hangsúlyozta, hogy ezzel az örökbefogadással természetesen nem kerül a birtokukba a közterület, csak engedélyük van azt gondozni, alakítani a várossal közösen. A fűnyírást például továbbra is a Városgazda munkatársai végzik itt is. A megállapodás pedig egy szezonra szól, a következőben meg kell újítani, ezért is adják be idén újra a jelentkezést. Erre egy, a linken található űrlap kitöltésével és beküldésével van módja minden miskolci lakosnak vagy jogi személynek (cégnek), amit május 15-éig vár az önkormányzat. Az idei „örökbefogadások” november 30-áig lesznek érvényesek.

Cikk: Bacsó István // minap.hu