Köszönetet mondtak a közterületek örökbefogadóinak

A „Fogadj örökbe egy közterületet!” nevű program záró eseményén mondott köszönetet a városvezetés a program résztvevőinek, Varga Andrea alpolgármester, Czifrusz Natália főkertész és a program résztvevői közösen tekintettek vissza az elmúlt hónapokra, s vonták le az akció tanulságait.

Mint ismert: Miskolc önkormányzata 2022 tavaszán hirdette meg „Fogadj örökbe egy közterületet!” elnevezésű pályázatát, miután a közterületek „örökbefogadására” az elmúlt években több fórumon is merült már fel lakossági igény. Mindennek célja nem volt egyéb, minthogy Miskolc közterületeit élhetőbbé tegyék: a zöld növényzettel borított felületeket növeljék, kulturáltabb és esztétikusabb lakókörnyezetet alakítsanak ki, továbbá a közterületen felhalmozott illegális hulladéklerakásokat megszüntessék. Az is fontos tényező volt, hogy aktivizálják az állampolgárokat.

A városházi szakemberek a kiszemelt helyszíneken történt egyeztetéseken csakhamar tisztázták is az elvégzendő feladatokat és lehetőségeket, így az örökbefogadók kreatív ötleteikkel rövidesen neki is láthattak víziójuk megvalósításához. Az első, helyiekből álló közösség június elején vágott bele vállalt feladataiba. A Padtársak civil közösség és a Függetlenek a Szinva Városáért Egyesület (SZIVE) tagjai a belvárosban található Európa tér virágágyásainak gyomlálásával kezdtek, majd a virágládák és a padok festésével folytatták – de a növényzet gondozásán túl a tér jelképének számító csillagok újrafestését is elvégezték. A munkálatok városszerte novemberig tartottak, majd egy-egy beszámolóval zárultak.

Fotók: Horváth Csongor
Fotók: Horváth Csongor

Felső-Majláthtól kezdve a Kilián-délen és az Avason át egészen Tapolcáig, összesen tizenkét közterületet fogadtak örökbe miskolci vállalkozók és helyi civilek. Elkötelezettségükért és önkéntes munkájukért a következőknek mondtak köszönetet az alpolgármesteri tárgyalóban: Tapolcafürdőért Egyesület, Dialóg Egyesület, Hegyalja 17. társasház, Szebb Miskolcért Csapat, Dr Park, Nagy Bálint, Nagyhaju Nóra, Miskolci Vigadó, Padtársak, Varga Andrea, Iván Krisztián, Nyitott Ajtók Baptista Szakképző Iskola 9. osztálya (2021/22), valamint a Miskolci Galéria munkatársai.

Fotók: Horváth Csongor

A találkozón Varga Andrea kiemelte: Miskolc elkötelezett korábban meghirdetett részvételiségi koncepciója mellett, melynek lényeges eleme, hogy az aktív és cselekvő állampolgárokkal a döntéshozók folyamatosan kapcsolatban legyenek. Az alpolgármester úgy látja, ennek egyik kiváló példája valósulhatott meg a programmal. Czifrusz Natália főkertész a tapasztalatok átbeszélését követően hangsúlyozta: a tanulságok tükrében készek a programon csiszolni – annál inkább, mivel az akciót tervükben áll idén is meghirdetni.

Bódogh Dávid // minap.hu