Részvételi költségvetés: Elindult a szavazás, 45 ötlet közül válaszhatunk

November 1-jén megkezdődött a 2023-as Miskolci Részvételi Költségvetés szavazási fázisa, amelyen egészen december 31-ig formálhatnak véleményt a miskolciak. Összesen 125 ötletet nyújtottak be idén a polgárok, közülük végül 45-re lehet szavazni a Részvételi Költségvetés Szavazás aloldalán. Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának vállalása, hogy a legtöbb szavazatot kapó ötleteket 15 millió forintos értékig megvalósítja.

Egyik legizgalmasabb szakaszához érkezett a 2023-as Miskolci Részvételi Költségvetés azzal, hogy a miskolciak szavazatukon keresztül dönthetnek a részvételi költségvetés keretösszegének elköltéséről.

Hosszú és megfontolt út vezetett idáig, hiszen az ötletelés fázisa június 1-jén indult. Az eltelt idő alatt beérkezett 125 ötlet, amelyeket megvalósíthatósági szempontból átvizsgáltak Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának szakosztályai. A szakemberek egyúttal költségbecsléssel is ellátták az elképzeléseket, ezek is visszaköszönnek a szavazás során.

Ezt követően az önkéntes miskolci polgárokból álló Részvételi Tanács tagjai tovább dolgoztak az ötleteken, majd végül 45-öt jelöltek ki a szakemberek segítségével, amelyek eljutottak a szavazási fázisba. Így érkeztünk el november 1-jéhez, a szavazás pedig elindult a Szavazás aloldalon keresztül.

Kovács Kamilla, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának civil részvételi referense megosztotta, hogy idén is három témában várták az ötleteket. Ezek voltak a Zöldülő Miskolc, a Támogató Miskolc és a Közös tereink. A tavalyi évhez hasonlóan, idén is a „zöld” elképzelések bizonyultak a legnépszerűbbnek.

Példaként megemlítette, hogy több ötlet a cigaretta csikkeket állította valamilyen formában célkeresztjébe, emellett a kerékpáros kultúrát fejlesztő, illetve a biztonságos közlekedést elősegítő tervekből is több érkezett be. A referens arra is kitért, hogy népszerűek voltak a kulturális innovációk.

Összegzésként Kovács Kamilla elmondta, a miskolci polgárok bölcsessége idén is visszaköszönt az ötletelési fázis során, hiszen a legtöbb elképzelés hasznosnak és megvalósíthatónak bizonyult, amelyek egy élhetőbb város kialakítását szolgálják.

Az idei részvételi költségvetés szavazási fázisa 2023. december 31-ig tart. Fontos változás a 2022-es lebonyolításhoz képest, hogy már nem kategóriánként 15-15-15 ötletből áll össze a lista, hanem a 45 elképzelésen belül nincsen limitálva, melyik témához mennyi ötlet tartozik.