Törik a beton, szépül a kert: alakulnak a II. Miskolci Ötletmaraton projektötletei

A 2023 novemberében megrendezett II. Miskolci Ötletmaraton csapatainak több tagja január 26-án a Polgármesteri Hivatalban találkozott. Meséltek egymásnak és a civil ötletverseny szervezőinek arról, hogyan haladnak projektjeik a megvalósulás útján, illetve a Mintha Társulat playback színházán keresztül kicsit érzéseiket is megosztották a közösséggel.

A Miskolci Ötletmaraton mindenkori vállalása a közös gondolkodásra vágyó polgárok összehozása, illetve 48 órában támogatni őket, míg egy projekttervet ki nem dolgoznak. A folyamat közben pedig olyan kapcsolódások, illetve kapcsolatok alakulnak ki a szereplők – és a támogatók – között, amelyek a jövőben segíthetik a megvalósítást. Bár a rendezvényt követően már nem fogja a csapatok virtuális kezét a szervező civil és önkormányzati csapat, azért teljesen el sem engedi azt.

Ennek szellemében jött létre az a találkozó, amely során újra kapcsolódni tudtak a résztvevők, és helyzetjelentést adtak a megvalósulás előrehaladásáról. A II. Miskolci Ötletmaraton 4 csapatából 3 tagjai képviselték magukat.

A 2022-es első Miskolci Ötletmaraton egyik indulója volt az elsősorban szemétszedő akciókra specializálódott Szebb Miskolcért csapata. Mind a Művelt Kiskertek Társasága, mind pedig a Betonból zöldet kollektívája egymásra talált a korábbi ötletmaratonozókkal, és megindult az együttműködések kibontakozása. Ennek részeként a három ötlet tervezi, hogy egy „brand” alatt fut, ami például közös akciókban és nyilvánossági felületek használatában is megnyilvánul majd.

240126_miahelyzet_02.jpg

A Betonból zöldet például a háromötleti honlapon tervezi gyűjteni a lakosság javaslatait olyan felületekre, amelyek megfelelőek lehetnek a betontalanítás utáni zöldítésre. A legutóbbi találkozón arról is beszámoltak a tagok, hogy felvették a kapcsolatot oktatási intézményekkel annak érdekében, hogy a diákok iskolai közösségi szolgálat részeként csatlakozzanak zöldítési akciókhoz. Emellett kertészeteket is felkeresnek növényadományok reményében. Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a jogszabályi háttér ismertetésével és a folyamatok támogatásával segíti elő a betonfelületek zöldülését.

240126_miahelyzet_04.jpg

A Művelt Kiskertek Társasága is komoly eredményekről számolt be. Felvették a kapcsolatot a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft-vel, az önkormányzati cég segítségével pedig közel 10 gazdátlan telket találtak, amelyek alkalmasak lehetnek a közösségi megművelésre. Ezeket jelképes összegért bérelheti a csapat a Városgazdától, ami pedig szintén örömteli: már önkéntes termelők is jelentkeztek.

240126_miahelyzet_03.jpg

A Revital csapata építési anyagok újrahasználását tűzte ki célul. Nem kis vállalás ez, ami összetett szervezést igényel. Több szakmai egyeztetésen vannak már túl a csapattagok és gőzerővel készülnek a II. Miskolci Ötletmaratonon támogatásul megígért szakmai napra. A tagok elmondása szerint mindemellett sok energiát kell fektetniük a csapatépítésbe is.

240126_miahelyzet_05.jpg

A beszámolók után az estet a Mintha Társulat playback színházas előadása zárta. A jelenlévők a pszichodrámai módszer segítségével dolgozták fel olyan dilemmáikat, mint a környezet és az egyén viszonyát.

240126_miahelyzet_06.jpg