Klímasemlegességi workshop az Ifiházban: A biodiverzitás és a városi ökoszisztéma volt terítéken

A városi ökoszisztémáról és a tereink, kertjeink biodiverzitásáról beszélgettek az Ifjúsági Házban Czifrusz Natália főkertész és Sándor Judit ökológus vezetésével a téma és a klímasemlegesség iránt érdeklődők.

Miskolc főkertésze elmondta, hogy a biodiverzitás a sokféleséget jelenti. Szűkebb és tágabb értelemben az otthonunkat, élőhelyünket, ahol nem egymagunkban, elszigetelten vagyunk jelen, hanem embertársaink mellett számos élőlénnyel közösen. Sajnos a mindennapi életünk sodrásában egyre messzebb kerülünk a többi élőlénytől. Itt az ideje ezen változtatni. Vegyük észre a minket körülvevő világot a mikroorganizmusoktól a matuzsálem fákig – ajánlotta. Hangsúlyozta, a környezetünk megóvása és a felkészülés a klímaváltozásra mindannyiunk közös felelőssége. Mint mondta, a természet elvégzi a maga munkáját, nekünk a megfelelő körülményeket kell ehhez - mint például a biodiverzitás kialakulásához és fenntartásához – biztosítani. A klímaváltozást elkerülni nem tudjuk, de felkészülni rá igen. A változás egyik okozóját, a széndioxidot is ma leginkább a fák, növények telepítésével tudjuk megkötni, kivonni a légkörből, ezzel csökkentve a karbon- illetve ökológiai lábnyomunkat.

Márton Ádám klímavédelemért felelős polgármesteri megbízott, a beszélgetésen ismertette a 100 Klímasemleges és Okos Város Misszió programját, amelyhez Miskolc is csatlakozott. Hangsúlyozta, most a társadalmasítási, együtt gondolkodási folyamat első körében vagyunk. "A programban vállaltuk, hogy Miskolcon visszafogjuk az üvegházhatású gázok kibocsátását, és a lakosokkal, a civilekkel, a cégekkel, illetve az intézményekkel összefogva, közösen felkészülünk a klímaváltozás várható hatásaira. Ez csak közösen, a lakossággal együtt sikerülhet, klímatudatos összefogással" - fogalmazott.

„Azt szeretnénk elérni, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása kevesebb legyen, mint a környezetünk elnyelőkapacitása. Ennek érdekében kétféle beavatkozást tudunk megtenni: az egyik, a kibocsátásaink csökkentése, és amiről a mai workshopon is beszélünk, az elnyelőkapacitások növelése” – mondta a polgármesteri megbízott. Rámutatott, léteznek mesterséges módszerek is a széndioxid elnyelésére, azonban ezek ma még kutatási stádiumban vannak. A közeljövőben ezekre nem számíthatunk érdemben. Ezért a természetes megkötő kapacitásokra kell támaszkodnunk. Ilyen a környezetünkben élő növényzet, amely azon túl, hogy megköti a szenet, tisztítja a levegőt, az életminőségünket is növeli.

klimasemlegesseg_vorkshop_231018ml-8.jpg

Októberben öt alkalommal, öt helyszínen, öt különböző témában szervezett a 100 Klímasemleges és Okos Város Misszió jegyében workshopokat az önkormányzat, ahol az érdeklődők szakértői előadásokat hallgathattak meg, aztán közösen gondolták tovább a hallottakat. A cél közelebb kerülni a klímasemlegességhez – az egyén, a család, a közösség és a város szintjén egyaránt. A klímasemlegesség elérése egy összetett feladat, amelynek napról napra egyre nagyobb jelentőséget adnak az olyan időjárási szélsőségek, mint az októberi hőhullám vagy a hosszú aszályos időszakot követő súlyos viharok. Ezért egyre többen figyelnek oda arra, hogyan ne károsítsuk tovább éghajlatunkat, és egyre többekben tudatosul: ők is tudnak tenni ennek érdekében.

A tájékoztatás és a társadalmi egyeztetés, illetve a II. Miskolci Ötletmaratonra történő felkészülés jegyében is szervezte az önkormányzat a klíma workshopokat, hogy minél többen csatlakozzanak a misszióhoz. A műhelymunkák során megfogalmazott javaslatokat pedig beépítik a 2024. első felére elkészülő Városi Klímaszerződésbe.

 A klíma workshopokon felvetődő javaslatokat a II. Miskolci Ötletmaratonon (2023. november 10-12.) bonthatják ki a jelenlévők.

Szöveg: Bacsó István, Fotók: Mocsári László // minap.hu