A klímaváltozással fut versenyt a II. Miskolci Ötletmaraton

A főszervező Dialóg Egyesület Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának közreműködésével 2022 után újabb társadalmi hackathont valósít meg. A II. Miskolci Ötletmaratonon november 10. és 12. között 40 miskolci vehet részt, hogy az előzetesen megküldött, a klímaváltozás témájára építő ötletek mentén csapatokat alkossanak, majd mentorok segítségével projekttervvé formálják az elképzeléseket. A 48 órás maraton végén rangos zsűri értékeli az elvégzett munkát, amit közösségi események egészítenek ki.

A II. Miskolci Ötletmaraton a Versenyfutás a klímaváltozással alcímet kapta. A főszervező Dialóg Egyesület által koordinált szakmai stáb úgy döntött, hogy idén egy nagyon fontos ügyre kívánja ráirányítani a figyelmet: a klímaváltozásra. Tavaly olyan ötleteket vártak a Miskolci Ötletmaratonra, amelyek „még élhetőbb hellyé teszik Miskolcot”, azonban a tapasztalatok alapján az rajzolódott ki, hogy a polgárok szívesebben gondolkodnak egy adott témakör mentén. Így esett a választás 2023-ban a klímatematikára, ami a megyeszékhelyen jelenleg különösen prioritást élvez a 100 Klímasemleges és Okos Város Missziónak köszönhetően, amelyhez Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata is csatlakozott.

A lebonyolítás – a tavalyi év tapasztalataira építő – apró finomhangolásokat leszámítva nem változott. A II. Miskolci Ötletmaraton ugyanúgy az IT-világ hackathon-eseményeiből átvett módszerre épít: társadalmi hackathonként 48 órás közös, játékos gondolkodásra várja a résztvevőket. November 10. péntek délutántól kezdődően november 12. délutánig az ötletcsírákat rögtönzött csapatokba verbuválódva, mentorok segítségével gondozzák, hogy aztán a zárónapon rangos zsűri – amelynek elnöki tisztjét a tavalyi évhez hasonlóan Veres Pál polgármester vállalta magára – ítélje meg a projekttervekké fejlődött munkákat.

231003_bejelento_sajttaj.jpg
Molnár Aranka, a Miskolci Ötletmaraton szakmai vezetője és Varga Andrea alpolgármester, a rendezvény védnöke

A jelentkezésnek – amit a https://miskolciotletmaraton.hu/ oldalon keresztül lehet megtenni – idén is két formája van. Regisztrálhat valaki ötlettel, ezzel azonban vállalja, hogy eljön a II. Miskolci Ötletmaratonra és gazdája lesz az elképzelésnek: prezentálja azt és csapatot gyűjt maga mellé a jelenlévő érdeklődők közül, akikkel közösen továbbfejlesztik a kezdeti ötletet.

Másrészről csapattagnak is jelentkezhetnek a miskolciak. Ők azok az Ötletmaratonozók, akik a „piacozás”, azaz ötletek ismertetése során eldöntik, melyik elképzeléssel tudnak leginkább azonosulni és elkötelezik magukat a közös munka mellett a 48 óra időtartamára.

1652180333573.jpg

Bár jelentkezhetnek kész csapatok is az Ötletmaratonra – cégek, közösségek, … tagjai – a többség várhatóan egyéni regisztráló lesz. Nekik nem kell azért aggódniuk, hogy idegenekkel dolgoznak együtt, ugyanis tapasztalt csapatfacilitátorok segítik majd az együttműködést. Ahogy az se jelentsen aggodalmat senki számára, ha nem végzett környezetmérnök. A II. Miskolci Ötletmaratonhoz is csatlakoznak majd szakértő mentorok, akik közreműködnek a projekttervek szakmai kidolgozásában.

A felkészülésre idén is nagy hangsúlyt helyez a szakmai stáb. A jelentkezők és az érdeklődők két „előesemény” során tudhatnak meg többet arról, mire számíthatnak a II. Miskolci Ötletmaratonon. Emellett arra is lehetőség nyílik, hogy kommunikációs felkészítést kapjanak az ötlettervek prezentálásához. Ezek tervezett időpontja október 26. és november 6., a pontos részletekről később tájékoztatnak a szervezők.

1652180334365.jpg

A klímatematika kapcsán is biztosít felkészülési lehetőséget a szakmai stáb a 100 Klímasemleges és Okos Város Misszió jegyében. Öt workshop várja az érdeklődőket, a következő témák mentén.

 • Október 11. 17:00; Kilián-Észak Közösség, Kacsóh kert; Vízvédelem, vízmegtartás
  • Mi az a vízmegtartás és milyen jelentősége van a város működésében? Beszélgetés Miskolc vízgazdálkodási kihívásairól.
 • Október 13. 17:00; Ady Endre Művelődési Ház; Energiaközösségek
  • A közösségi energia az éghajlatváltozás elleni küzdelemben is fontos szerepet játszik, de sokkal többről szól, mint szélerőművekről és napelemekről.
 • Október 17. 17:00; Ifjúsági ház; Városi ökoszisztéma, tereink és kertjeink biodiverzitása
  • Mitől lehet környezeti szempontból élhető a városi terep, mit tehetünk ennek érdekében?
 • Október 18. 17:00; Avasi Közösségi Kávézó; Tudatos, együttműködő közlekedés
  • Hogyan férünk el a város utcáin, miénk-e az utca? Gyerekek labdázzanak az utcánkban, vagy autópálya vezessen a házunk előtt?
 • Október 26. 17:00; Célpont Közösségi Iroda; Körforgásos gazdaság, élelmiszerbiztonság, hulladékcsökkentés
  • "Az vagy amit meg(t)eszel!" – Mindennapi tevékenységeink hatása a környezetre.

A Miskolci Ötletmaraton végére elkészülő projekttervek mellett nagyon fontos kiemelni azt az „eredményt”, hogy csapatok és közöségek épülnek, akik a remények szerint a megvalósítás útján is elindítják majd, amit kidolgoznak. Ezt az összetartozást kívánja erősíteni, hogy a nappali közös gondolkodást követően esténként közösségi programok közben épülhetnek tovább a kapcsolatok.

1652180659240.jpg

A II. Miskolci Ötletmaraton a Miskolci Részvételi Program elvei mentén valósul meg. A rendezvény védnöki szerepét így Varga Andrea, Miskolc Megyei Jogú Város részvételiségért is felelős alpolgármestere vállalta magára.

Az eseményre a jelentkezés október 3-án indul és november 5-ig, vagy a 40 fős létszámlimit eléréséig tart. További információt a https://www.facebook.com/miskolciotletmaraton Facebook-oldalon, vagy a https://miskolciotletmaraton.hu/ honlapon találhatnak az érdeklődők.

Képeink a tavalyi Ötletmaratonon, illetve a bejelentő sajtótájékoztatón készültek.

YouTube videó