Közösségi Tervezés: Győri kapu, november 2., szerda 17 óra

Mit szeretnének a Győri kapu szomszédságában, a Kiss Ernő utca mellett folyó Szinva mentén látni a helybeliek, illetve a miskolciak? Gyaloghidak, csobogók, szökőkút, horgászstég, „vízi vidámpark”, a parton sétány, kerékpárút, padok, szalonnasütő, sportpálya, nyugágyak, csúszda, lépcső, kondipark, játszótér? Kinek mi jut eszébe? Vagy semmi különösre nincs is szükség már itt?

  • 2022. november 2-án, szerdán délután 5 órai kezdettel közösségi tervezésre invitálja a miskolci Részvételi program az érdeklődő városlakókat a Miskolci II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolába (Zoltán u. 5.). A közösségi tervezés tárgya: a „Szinva Zöld Folyosó”.

A „Szinva Zöld Folyosó” kifejezés első eleme értelemszerűen a városképi értelemben is meghatározó vízfolyásra, „Miskolc folyójára” utal, amellyel a borsodi megyeszékhely most már sok évtizedes távlatokban nézve is, úgymond, nemigen tud mit kezdeni... A „Zöld Folyosó” pedig egy készülő koncepcióra utal, ennek az elnevezése. Idézőjelben, hiszen még egyelőre nincs terv, nincs konkrét beruházás – csak a készülődés. (És azért külön írva, mert nem pontosan azonos a „zöldfolyosó” szakkifejezéssel jelölt ökológiai fogalommal.)

A „Szinva Zöld Folyosóról” az elmúlt hetekben indult meg a közös gondolkodás a városlakók, civil szakemberek és szervezetek, valamint a Városháza között. Ez a Közösségi tervezés nevű programelem második állomása; az első, kísérleti terep a görömbölyi pincesor volt tavasszal.

„Szinva Zöld Folyosó” Közösségi tervezés, Győri kapu
a térkép jobb-klikkel kattintva a "Kép megnyitása új lapon" utasítással teljes méretben megnézhető

A Közösségi tervezés azt jelenti, hogy az önkormányzat megfogalmazza a kérdést, megjelöli a tervezési területet, megadja a rendelkezésre álló szempontokat, a szakmai elvárásokat és kihívásokat, szükség szerint a hatósági, városépítészeti és egyéb korlátokat – és ezután megadja a startjelet: szóljon hozzá mindenki-bárki, ki hova mit szeretne (vagy mit ne)!

Volt szeptemberben egy nyilvános esemény, amikor az adott helyszíneken lehetett előzetesen hozzászólni a témához. Azután a tervezzukmiskolcot.hu weboldal Párbeszéd felületén nyíltak vita-fórumok az érdeklődők számára. Most, novemberben „élőben” folytatódik a program: közösségi tervezési alkalmakkal, amikbe bármely miskolci polgár bekapcsolódhat, személyesen.

Az előzetes szakmai felmérés abból indult ki, hogy a Szinva-mentén végigvezetendő útvonal elsősorban a gyalogos-, de még inkább a kerékpáros közlekedést vonzhatja magához. Ez az oka, hogy az alábbiakban bemutatott szakmai háttéranyagok legtöbbször kerékpárúttal kapcsolatos kitételeket tartalmaznak. Ez azonban nem jelenti, hogy az SzZF kizárólag bicikliút építéséről szólna! Az csak az egyik, ám jelen pillanatban a legkönnyebb megragadható eleme lenne a majdani beruházásnak. Szinte minden más – a Közösségi tervezés kérdése.

„Szinva Zöld Folyosó” Közösségi tervezés, Győri kapu

 

Képek