Válts bringára!

Költségvetési év
2023
Kategória
Zöldülő Miskolc
Beküldő neve
Lichtenstein Raymond
Becsült költség
1000000 Ft
Ötlet leírása

A miskolci kerékpárosok az év szinte teljes egészében bringával közlekednek (természetesen az extrém időjárási körülményeket leszámítva). Rengeteg család is közlekedik kerékpárral, amelynek azonban számos akadálya van. Ezek közül az egyik az, hogy az általános és középiskolákban NINCS (eltekintve az egészen elenyésző kivételtől) kerékpártároló, kerékpár tárolásra megfelelő platform.
Amennyiben minden óvoda, általános és középiskola udvarán, vagy az intézmény közvetlen környezetében lenne kerékpártároló, prognosztizálható, hogy megnőne a kerékpárral iskolába járó gyermekek száma, és a családok együtt is tudnának kerékpárral közlekedni, amelynek egyik akadálya, ezen tárolók hiánya. (Hiszen a szülők külön nem tudnak kerékpárral közlekedni, főleg kisebb gyermekek esetében, mert a gyereknek e közben gyalogosan vagy tömegközlekedéssel, egyedül kellene utaznia). Biztosra vehető, hogy a pedagógusok egy része is, ha ez a lehetőség fennállna, kerékpárra váltana. Szülő értekezletre is sokan mennének biciklivel és sok szülő váltana kerékpárra a munkába menet is (hiszen a kerékpáros kisgyermeket kerékpárral lehet kísérni).

A Green City törekvésekkel is össze egyeztethető ezen javaslat, valamint a környezettudatosság, környezetterhelés, egészségnevelés témakörökkel is.
Ezáltal is egészségesebbé, fenntarthatóbbá, természetközelibbé válhatna Miskolc!
A sikerhez vezető út lépcsőfokai:

  1. Kapcsolatfelvétel az iskolákkal
  2. Felmérés (a Diákpolgármester és a helyi diákönkormányzatok bevonásával)
  3. Árajánlatkérések (ezt előzetes kutatómunka is megelőzheti)
  4. Beszerzés
  5. A tárolók kihelyezése
Polgármesteri Hivatal megjegyzése
A költség a bevont oktatási intézmények számától függ. Alapvetően 1 db kerékpártároló bekerülési költsége hozzávetőleg 170 000 Ft. Az elképzelés jó, az intézményekkel történő egyeztetéseket követően elvileg megvalósítható. Kezdetnek javasoljuk, hogy öt iskolában létesüljön hét állásos, fedett, de nem zárt tároló.