Szinva Zöld Terasz - Közösségi Mozgástér - kék és zöld infrastruktúra fejlesztése

Költségvetési év
2023
Kategória
Zöldülő Miskolc
Beküldő neve
Dr. Korányi Mariann e.v. - Természetgyógyász, Jógaoktató, a diósgyőri Szinva Zöld Terasz Örökbefogadója
Becsült költség
2000000 Ft
Ötlet leírása

Miskolc MJV Önkormányzata az éves költségvetéséből 15.000.000 forint közösségi célú felhasználására
A Pályázat bemutatása és célja
Miskolc város kék és zöld infrastruktúrájának részeként, a Szinva Zöld Folyosó mentén kialakítandó Zöld Teraszok, összekapcsolják a város természeti területeit, ökológiai hálózatot hoznak létre. A biológiailag aktív, élő szövetet alkotó városi kék és zöld infrastruktúra valódi közösségi funkciót lát el: ezek a legfontosabb közösségi tereink az utóbbi évtizedben – a zöld felületek rovására – terjedő térkő-sivatagok helyett. 
A zöldfelületekről való gondolkodás és gondoskodás közösséget formál. 
Ennek ékes megvalósulása az első Szinva Zöld Terasz - Közösségi Mozgástér kialakítása 2023. nyarán, melyet a területet örökbefogadóként néhány lelkes önkéntessel álmodtunk meg és hoztunk létre. Májustól nyilvános Facebook csoportban szervezem és adminisztrálom a tennivalókat. https://www.facebook.com/groups/1297784237753258/ Már ebben a jelenlegi természetes és szépen gondozott, megtisztult formájában is megvalósult a zöldterületek rekreációs funkcióinak megerősítése és kibővítése. A patakparton vonzó élettér alakult ki Diósgyőrben, amely támogatja a szabadban végzett közösségi mozgást és aktív pihenő tevékenységeket. A patakcsobogással és a háttérben a Diósgyőri Vár és a Bükk látványával az egyik legszebb zöldterület a városban.Ennek a közterületi zöldfelületnek a jelen pályázati forrás bevonásával és fejlesztésével mindezek a célok tartósan és fenntarthatóan, magasabb minőségben és szélesebb körben megvalósíthatók. A pályázat tárgya 
Szinva Zöld Terasz és Közösségi Mozgástér fejlesztése
mely a Diósgyőri Várral szemben, a patak partján lévő zöld közterület fejlesztésére, megvalósítására irányul: 
1. A Zöld Teraszról terméskő lépcsőn megközelíthető természetes, gondozott patakpart szakasz kialakítása
2. Patakmeder hálók rekonstrukciója, természetes vízlépcső kialakítása és lapos átjáró kövek elhelyezése a patakban
3. Rézsűk természetes és tetszetős kialakítása (pl. invazív növények kiirtása, laposítás)
4. Zöldfüves teraszos, természetes patakpart (a partszakasz közepén 5-10 m szélességben, 3 szinten, 3 lépcsősorral, max. 1-1,5 m-re benyúlóan, mert a fő szempont a mind nagyobb zöld mozgástér) 
5. A parthoz közeli nyárfák előtt 2-3 pihenő pad elhelyezése (asztal nem, mert sok helyet foglal és a piknik a cél a zöldfűben)
6. Komposzt wc a nyárfák mögötti sarokban
7. 2-4 szeméttároló kihelyezése
8. 4-5 parkoló kialakítása a Blaha L. utca felőli oldalon a meglévő murvás területen a sóderdomb felhasználásával
9. info-grafika táblák elhelyezése (házirend, csoport és közösségi infók, programok, önállóan is végezhető jógagyakorlat, légzőgyakorlat, relaxációs gyakorlat leírás képekkel) Várható eredmények
A kb 500 nm Szinva Zöld Terasz illeszkedik Miskolc kék és zöld infrastruktúrájába és a város élhető, fenntartható és természetes működésének egyik alappilléreként a következő eredményekkel jár majd:
- Természetközeli városi élettér: Javítja a városi élet minőségét, képes ellensúlyozni, tompítani a városi létből fakadó káros környezeti és egészségügyi hatásokat.
- Egészségfejlesztés: A városlakók fizikai és mentális egészségének megőrzéséhez ez a zöld és kék infrastruktúra olcsón, ugyanakkor aktívan és hatékonyan hozzájárul. 
- Közösségteremtés: Az együtt gondozott, növényzettel borított, mozgásra, kikapcsolódásra alkalmas természetes közösségi terek valódi közösségteremtő és - megtartó funkciókkal bírnak, erősítik a szociális kapcsolatokat.
- Megnyugvás: A természetes kék és a zöld infrastruktúra elemek a Szinva parton megnyugtató városi zöld környezetet biztosítanak nemcsak a Diósgyőri Városközpontnak, hanem a más városrészekből érkezőknek is.
- Egészségfejlesztés: Az evés-ivás-zajos városi programokon túlsúlya mellett a preventív (megelőző), regeneráló, stresszoldó aktív mozgás és csendes elmélyülés, relaxáció (lazítás) légzőgyakorlatok a digitális világ és ingeráradat hatásait ellensúlyozzák és a keletkezett stresszt feloldják. 
- Rekreáció: A kiállított táblákon az önállóan végezhető gyakorlatokat (pl. napüdvözlet, stresszoldó légzés, relaxáció stb) is bemutatnánk az ide egyénileg érkezőknek, kerékpáros pihenőknek, a patakparton futóknak, sétálóknak. Ez tovább erősíti a rekrerációs funkciót. - Stresszoldás: A természetes stresszoldásban jelentős szerepet játszó jóga, légző és relaxációs gyakorlatokra már 2023. nyarán birtokba is vettük a Zöld Teraszt. A szervezett órák köre bővíthető, személyi edzéssel, harcművészetekkel, az életerőt növelő tai chi, csikung vagy meridián torna is kiválóan beleillik a szabadtéri közösségi egészségfejlesztő programokba.
- Szabadtéri Mozgás: Eseteként közösségi mozgásnap illetve egészségfejlesztő rendezvények is szervezhetők, egész napos program keretében. A fenti célok és eredmények megvalósulásában bizakodva reméljük, hogy elképzelésünk a városi közösség tetszését és támogatását elnyeri majd.

Polgármesteri Hivatal megjegyzése
Az elképzelés szerint egy átfogó fejlesztés során egy kis „Szinva terasz” létesülne, ami az eredetitől abban tér el, hogy természetes anyagú és nem burkolt. Ehhez, komoly tervező és engedélyeztető munkára van szükség. Kisebb lépték a padok és hulladékgyűjtők kihelyezése,Bizonyos részei vízjogi létesítési engedély kötelesek, a kialakítandó zöld teraszok költségvetése túllépi a keretet. Az ötletből jelenleg megvalósítható elemek: 3 pad és 2 darab szemétgyűjtő telepítése, valamint fák ültetése.