Közös emlékhely Miskolc városrészeinek

Költségvetési év
2023
Kategória
Közös tereink
Beküldő neve
Várbíró György
Becsült költség
400000 Ft
Ötlet leírása

A pályázatot nagyon jó kezdeményezésnek tartom és figyelemmel kísérem. Én 79 éve élek a városban. Nagyszüleim 1910 körül építettek házat a Dobozi Mihály utcában. A telek azóta is a család tulajdonában van.
A miskolci polgárok összetartozását erősítené, ha a Miskolcot alkotó települések, illetve a miskolci városrészek neveit, címereit egy közös emlékhelyen megörökítenénk.
Először is a helyet kellene konszenzus alapján kiválasztani, például: 
• Városháza
• Széchenyi tér
• Kilátó
Kivitelezést illetően:
1. Márvány tábla - felsorolás
2. Oszlopokon-1m-réztábla névvel
3. Térkövön kialakított nagykör középen a város címere, a paláston városrészek címerei, pl. tűzzománc, járható felülettel/Széchenyi tér, Kilátó körül/
4. Lábon álló kis vitrinek út mentén. Címer a városrész leírásával/képekkel/
5. A Kilátó teraszán körbe elhelyezett táblákon, üvegfestéssel, címer, név.
A Wikipédia Miskolc története- Miskolc város jelképei cím alatt 22 Városrészt sorol fel címerrel + 1 Miskolc város. Ebben nem szerepel Újmassa, Ómassa, Garadna, Lillafüred, de lehet más is, ami kimaradt.
A településnevek véglegesítésére a levéltár illetve történészek véleményére lesz szükség. Természetesen a megvalósítás érdekében bármilyen reális ötlettel bővülhet a téma.
Ha bármelyik ötletnek első körben lenne támogatása. A további munkában is szívesen részt veszek.
Kérem szíves visszajelzésüket, kiegészítési, pontosítási igényüket.

Polgármesteri Hivatal megjegyzése
Az avasi kilátónál javasoljuk megvalósítani, a jelenlegi felújítési projektben zajló hasonló megoldás nyomán, ugyanazzal a kivitelezővel. Egy jövő tavaszi megvalósítás nyomán például a májusi Városnapon lehetne az avatása. Ahogy most a tesvérvárosokra utaló táblácskák kerülnek a torony presszó szintjének mellvédjére, ugyanúgy kerülhetnek a városrészes táblácskák a földszinti mellvédre. A fent említett szobrász (Országh Gábor) például vállalná a munkát, ugyanazzal az (így végül egységes képet adó) technikával és minőséggel.