Bicibusz, iskolautca és szemléletformálás

Költségvetési év
2023
Kategória
Zöldülő Miskolc
Beküldő neve
Márton Ádám
Becsült költség
1500000 Ft
Ötlet leírása

Kerékpáros szemléletformáló rendezvénysorozat elsősorban általános iskolásoknak, szüleiknek, tanáraiknak. Szeptember, május, június hónapokban a kerékpárutak mentén lakó kisdiákok és szüleik vezetett, biztonságos módon, csoportosan juthatnának el és haza az iskolába előre meghirdetett időpontokban, útvonalon. Az iskolák előtti útszakaszok ideiglenes lezárásával iskolakezdés előtt rendhagyó (mobil) játszóteret létrehozva lehetne tovább népszerűsíteni az alternatív közlekedési módokat és bemutatni, hogy másképp is lehet használni az iskolák környéki utakat, mint parkolóként.

Polgármesteri Hivatal megjegyzése
1. Bicibusz.
PL. 3 ember, 1 kerékpáros és 2 pedagógus 2 héten át vállalja, hogy 7.00-kor elindul Felső-Majláthról és 7.45-ig szabályosan közlekedve bekíséri a gyerekeket az iskolába, 16.00-17.00 között pedig vissza. (Lehet akár Tapolca-Belváros vagy Repülőtér-Belváros útvonal is)
Költség: néhány láthatósági mellény, kis ajándék a gyerekeknek, költségtérítés a lebonyolítóknak, kommunikáció.
Feladat: 2-4 iskolát összeszervezni az útvonalon, aki nyitott erre.

2. Iskolautcák
Ha már vannak jó helyen lévő, nyitott iskolák, akiknek tetszett a Bicibusz, lépjünk eggyel tovább. Az iskola előtti utca ideiglenes lezárása reggel 7-8 között (pl. dézsás növényekkel), játszóeszközök kihelyezése, alternatív foglalkozások tartása.
Feladat: Szülők tájékoztatása, alternatív foglalkozások megtartása, kreatív játékok.

Mindkét ötlet összeköthető akár a Mobilitás Héttel, de azon kívül is megrendezhető.