A víz a legjobb frissítő - közkutak kialakítása a főutcán

Miskolc belvárosa Európa leghosszabb sétálóutcája, sokan élnek vele. Igaz, hogy számos vendéglátó hely kínál felfrissülésre lehetőséget, de a Szent István tértől, az Ady-hídig egyetlen egy közkút, csobogó sincsen. A város számos pontján (Lillafüreden a LÁÉV kisvasútnál, az Erzsébet sétányon, a Majális Parknál, a Tapolcai Parkban, a Hejőligetben, a Népkertben, a Búza téren, a II. János Pál Pápa téren a Kemény Dénes uszodánál, illetve az Avas tetőn) üzemel ilyen. A belvárosban komoly igény mutatkozna, különösen a forró nyári napokon olyan vízvételi lehetőségre, ahol idősek, kisgyerekek, akár kutyusok is hozzájuthatnának ivóvízhez, mód lenne kezet mosni, bemártani a kendőt, ami a felrissülést, a test hőérzetének csökkentését segíti.
Több hazai jó példa is létezik. (A nagyvilágról nem is beszélve!) Az ivókutak nem csak fiziológiai szükségletet szolgálhatnak, de ha ezek "műalkotások" is egyben (ez sem példa nélküli), akkor turisztikai desztinációk is lehetnek!
Igen, tudjuk. Nem csak létesíteni, de üzemeltetni és karbantartani is szükséges ezeket. A létrehozott "kutakat" örökbe fogadhatja egy-egy vállalkozás, iskola, civil közösség.
Legalább 4-5 ilyenre lenne szükség, pl. a Színház árkádja alatt, a "Villanyrendőrnél", a Sötétkapunál, a Centrum előtt, az Erzsébet téren.
Igényes kivitelezés esetén sem több a költsége egy-egy kút létesítésének 500.000 Ft-nál.
Ha nem a kereskedelmi forgalomban megvásárolható, kommersz kutak kerülnek kivitelezésre, hanem valóban műalkotásként is értelmezhetőek, akkor a költség lehet kicsit magasabb, de a belváros jelenleg nem túl gazdag térplasztikaként értelmezhető alkotásokban.

Becsült költség
15000000 Ft
Kategória
Közös tereink
Költségvetési év
2024
Polgármesteri Hivatal megjegyzése
15 000 000,-Ft 10 db ivókút létesíthető.