"Miért jó,ha leállítja a motort?" - szemléletformálás bölcsödék, óvodák, iskolák bejáratánál

Bár Magyarországon is tilos az autó motorját járatni álló helyzetben (télen melegítéshez, nyáron klímázáshoz, mindennapi indulások előtt, motor kímélése, többévtizedes rosszul berögződött szokás miatt, mobilozás alatt, stb.) mégis sokan megteszik. A motorok állóhelyzeti járatásának elkerülésével jelentősen csökkenne a zajterhelés és javulna a levegőminőség, amely fokozottan fontos a társadalom különösen sérülékeny, érzékeny, és kiszolgáltatott tagjai számára, mint a gyerekeknek, betegeknek, időseknek. A javaslatom: szemléletformáló táblák kihelyezése elsősorban olyan parkolóhelyeknél, amelyek közelében bölcsőde, óvoda, iskola, sportlétesítmény, egyéb közintézmény van, azaz ahol súlyosabb hatása, következménye van ennek a rosszul berögződött szokásnak. Jogszabályi alap:
Bécsi Közúti Közlekedési Egyezmény módosítását tartalmazó törvény:
2009. évi C. törvény 7. CIKK (Általános szabályok)
"4. A járművezetőknek vigyázniuk kell arra, hogy járműveik ne zavarják a közúton közlekedőket vagy az ennek szélein elhelyezkedő ingatlanokon lévőket, például olyan fölösleges zaj, por vagy füst előidézésével, ami elkerülhető."

Magyar nyelven fellelhető legszakmaibb cikk a témában Göbölyös Zsolt tribológiával foglalkozó írása:
https://totalcar.hu/magazin/technika/2012/02/16/hogyan_inditsunk_kemeny_minuszban/

A javaslat megvalósítása érdemben javíthatja a különösen védtelen emberek életminőségét, egészségét azáltal, hogy úgy csökkentheti az üzemanyagfelhasználást és ezzel párhuzamosan a városlakókra zúduló káros hatást, hogy a legcsekélyebb mértékben sem korlátozza az autóforgalmat.

(Grafikai munkát - előzetes egyeztetést követően - társadalmi munkában elvégzem.)

Becsült költség
400000 Ft
Kategória
Támogató Miskolc
Költségvetési év
2024
Polgármesteri Hivatal megjegyzése
400 000,-Ft felhasználásával 20 db tábla kihelyezése valósulhat meg.