BORZONGÓ – turisztikai célú tájékoztató táblák kihelyezése

A Bábonyibérc – Újtelep szegregált élethelyzetben élő leszakadó városrész lakóival kívánunk foglalkozni, akik önérvényesítő és önszervező képessége alacsony szintű. A városrészben élők között nincs érdemi párbeszéd, problémáik és szükségleteik képviselete hiányos, és nem jelennek meg a megfelelő színtereken. Az elmúlt években létrejött a Bábonyibércen egy helyi lakosokból álló közösség, Bábonyibérci Önsegítő Közösség néven (továbbiakban: BÖK), mely 2023-ban formális civil egyesületté szerveződött. Az egyesület elsődleges célkitűzése, hogy szeretné a lehető legszélesebb módon bevonni a városrészben élőket a változásba. Önkéntes erővel több közösségi akciót (szemétszedés, lépcsősor felújítás, közkutak renoválása, virágültetés) végrehajtottunk már. Szeretnénk magunk is tanulni és fejlődni, és szeretnénk ezt a tudást kiterjeszteni a közösségre.A helyzet a területen meglehetősen kilátástalan: leromlott lakáskörülmények, korlátozott és hiányos közműszolgáltatások, aszfalt nélküli utak, óriási szeméthalmok, alacsony iskolázottság, a gyerekek szegregált intézményi nevelése és oktatása, munkanélküliség. A városrészt, mely gyönyörű természeti környezetben fekszik és belvároshoz való közelsége ellenére is, mintha láthatatlan fal vennék körül, teljesen elszigetelten kénytelen működni.
A régebbi lakosokban megmaradt egy hiány és igény, hogy vissza kéne állítani a 60, 70, 80-as évek idilljét, hiszen egy csodálatos természet közeli helyen élni manapság luxus. De persze a luxus inkább a völgy két oldalán fent helyezkedik el, jól éreztetve, hogy ki van fent és ki van lent. Fent két oldalt a jómód és lent közrefogva pedig a nyomor. Hihetetlen kontraszt, megdöbbentő! Ekkora kontraszt, ilyen szembe tűnően nem található meg a városban máshol. A bérci lakók pedig fél lábbal folyamatosan indulásra készen, hiszen a mindenkori hatalom mostohagyermekként kezeli a területet évtizedek óta. Bontják, nem bontják, bontják. Az igazság az, hogy a helyiek közül némelyik bonja illegálisan. Itt az önkormányzat még nem bontott és nem is épített soha sem. Ezért próbálkozik mindig valaki a lakók közül, mindig akad, aki felszívja magát és cselekszik, sajnos eddig nem sok eredménnyel. Most azonban van egy csoport, egy közösség, egy egyesület. A változás jelei kézzelfoghatóak, több tucat közösségi akció, lakossági beszélgetések, közösségi ház kialakítása és egy formális szervezet létrejötte is köszönhető a helyiekkel közösen végzett munkának.A miskolci részvételi programba a „BORZONGÓ” elnevezésű projekt ötletünket kívánjuk bemutatni, mely egy hosszútávú víziónk és tervünk első fejezete kíván lenni. A hosszútávú víziónk egy olyan helyi foglalkoztatásra épülő turisztikai társadalmi vállalkozás létrehozása és működtetése a Bábonyibércen, mely a városrész helytörténetére /boszorkány mítosz, kivégzések, borkultúra és szőlőtermesztés/ épülően magába foglal majd egy több állomásból álló vezetett séta útvonalat, gyermek élményparkot, egy bemutató központot, egy vendég fogadásra és borkóstolók megtartására alkalmas borospincét és egy panziót is. Természetesen ezen szolgáltatások biztosításához helyi munkaerőt alkalmaznánk.
A részvételi költségvetés támogatásából kívánjuk megvalósítani az egész vállalkozás alapját képező városrészi sétaútvonal megtervezését és kiépítését. A városrész több pontjára interaktív tájékoztató táblákat kívánunk kihelyezni, majd az útvonal tesztelése céljából három alkalommal vezetett sétát szervezni. Ezen tervünk megvalósításához 1.000.000 Ft támogatásra lenne szükségünk. A támogatás kétharmadát az interaktív tájékoztató táblák megtervezésére és kiépítésére fordítanánk, a maradék összeget pedig a séták lebonyolítására fordítanánk.

Becsült költség
1000000 Ft
Kategória
Támogató Miskolc
Költségvetési év
2024
Polgármesteri Hivatal megjegyzése
1 000 000,-Ft 5 db interaktív tájékoztató tábla kihelyezése valósulhat meg.