Töretlenül terveznek és gyűjtenek az észak-kiliániak

Március 25-én délután indította útnak adománygyűjtő kampányát a Kilián Észak Közösség (KÉK). A cél, hogy nekiláthassanak egy évek óta nem használt, a Munkás utca 1. szám alatti épület felújítási munkálataihoz. A rendezvény részeként Dobos Sára tájépítész, Varga Andrea alpolgármester, Bartha György önkormányzati képviselő és a Főépítészi Kabinet szakemberei ismertették azokat a terveket, amelyek egy korábbi közösségi tervezés eredméyneként jöttek létre, és a Szinyei Merse Pál utca 10. és Munkás utca 1. közötti tér megújulását taglalják.

Az alapvetően Facebookon szerveződött, majd pezsgő életével a közösségi médián jócskán túlterjeszkedett civil szerveződés nemrégiben egy olyan helyiséget kapott használatba a miskolci önkormányzattól, mely jelenlegi állapotában csupán korlátoltan alkalmas komoly közösségi rendezvények lebonyolítására. A felújítás finanszírozását adományokból képzelik el.

A kampánynyitón a Miskolci Nyitnikék Óvoda, Szivárvány Tagóvódájának csemetéi, valamint a MESZEGYI Bulgárföldi Szolgáltatási Központ és Gondozóház Idősek Klubjának asszonykórusa is fellépett. A szervezők ezenfelül a Kaffka Margit Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjainak rajzaiból összeállított kiállítással is kedveskedtek az adakozókedvű érdeklődőknek.

A használatba kapott ingatlan több helyiségből áll, melyből kettőt szeretnének a lehető leghamarabb használhatóvá tenni: a nagytermet és a vizesblokkot. Utóbbi felújításához az anyagok már rendelkezésre is állnak, sőt, a vízvezeték szerelési munkálatainak elvégzését a közösség tagjainak egyik ismerőse térítésmentesen el is vállalta. Ugyanakkor terveik között szerepel még, hogy kicseréljék a villamoshálózatot és a villanyóra-szekrényt, de szeretnének egy álmennyezet is létrehozni.

kilian_eszak_kozosseg_230325ml-18.jpg
Fotók: Mocsári László // minap.hu

– A környéken nincs művelődési ház, sem pedig közösségi tér, ahol összejöhetnének a városrészben élők. Ezt a hiányt szeretnénk pótolni – fogalmazott az egyesület elnöke, emlékeztetve: a kollektíva tagjai tavaly másfél hónap leforgása alatt mintegy hétszázezer forintot gyűjtöttek össze, ami bizakodásra adhat okot a mostani, „Adj egy ötöst!”-szlogennel indított kampányt illetően is. Annál is inkább – ecsetelte érdeklődésünkre a nap végén Jakab Zsolt –, mivel önmagában a rendezvény szombati délutánja alatt csaknem nyolcvanezer forintot sikerült összekalapoznia a KÉK-nek.

kilian_eszak_kozosseg_230325ml-23.jpg

A további támogatásra igencsak nagy szüksége lesz tehát a KÉK-nek, mivel a fentiekben említett összegekből jelentős felújításra nemigen telne: azok nagyjából csak a bérleti díj fedezésére volnának elegendők. Éppen ezért jövő héttől szóróanyagaikkal "támadják" a környék postaládáit, s kezdik meg azon városrészi sétáikat, melyek során a helyiek hozzájárulását kérik majd Észak-Kilián felvirágoztatásáért.

 kilian_eszak_kozosseg_230325ml-15b.jpg

A kampányindító rendezvény keretén belül került sor a Szinyei Merse Pál utca és a Munkás utca közötti tér fejlesztéséről még novemberben indított közösségi tervezés eredményeinek ismertetésére is. A terület újragondolásával megbízott tájépítész a megjelentek előtt vázolta fel koncepcióját, melynek értelmében a tárgyalt placc esetében legfőképp a közösségi életen és a pihenésen volna a hangsúly. Dobos Sára kiemelte: a legkülönfélébb állatos, betűs és számos festéssel ellátott majdani sétányok nem csupán a gyerekek fejlesztését szolgálnák – a felnőtteknek is segítene kikapcsolódni. Az érdeklődők az önkormányzati körzethatáron fekvő terület jövőjéről a két érintett képviselővel, Varga Andrea alpolgármesterrel és Bartha Györggyel is konzultálhattak – nem utolsósorban pedig a városháza szakembereinek, Czifrusz Natália főkertésznek és Szunyogh László városi főépítésznek is feltehették kérdéseiket.

kilian_eszak_kozosseg_230325ml-22b.jpg

minap.hu

YouTube videó