Közösségi ÉGALATTI Konyha (KÉK)

Becsült költség
3 785 000 Ft
Kategória
Közös tereink

Lakókörnyezetünk gazdag olyan terekben, melyeket lényegesen intenzívebben használnának a helyben lakók, ha lennének benne olyan „attrakciók”, melyek magas színvonalon szolgálják ki az igényeket. Tudjuk, tapasztaljuk, hogy trendje van a kültéri sütés-főzésnek, de sajnos a lakótelepi környezet ezt infrastruktúrában nem, vagy legfeljebb igen alacsony szinten támogatja. Jelenleg legfeljebb egy-két, jelentősen leamortizált szalonnasütő található a zöldterületeken, melyek inkább taszítják a gasztro-kulturálódni vágyókat, mintsem segítenék, hogy összeüljenek, közösen süssenek-főzzenek, építsenek közösséget.
Ennek megváltoztatásához szeretnénk olyan komplex szabadtéri sütő-főző komplexum (kemence, grillező, „masina”) kialakításával hozzájárulni, mely mind esztétikumában, mind funkcióiban kielégíti ezeket az igényeket. Míg magán házaknál ezt megvalósítják maguknak a tulajdonosok, addig a lakótelepi közösség számára csak a lakótelepi közösség valósíthatja meg.
Épp ezért kivitelezését (alap; kerített/zárt és fedett terület, sütő-főző infrastruktúra) gyakorlott, szakmai végzettséggel, tapasztalattal rendelkező „szaki(k)” irányítása mellett, önkéntes, közösségi munkával kívánjuk megépíteni.
Korábbi tapasztalat alapján, mind a szakmunka, mind a szakmát tanulók (pl. kőműves, vagy ács) bevonására érdemben lehet számítani, illetve a lakosság is jelentős mértékben tudja segíteni az építést „segéd” munkával.
 A kialakítani kívánt „KÉK” úgy működne, mint a kulcsos házak. Azaz, előzetes bejelentés alapján mindenki használhatja, aki felelősséget vállal a használat előtti állapot, használat utáni megőrzésére! Egyébként a terület ZÁRT, hiszen meglehetősen nagy anyagi és eszmei értéket fog képviselni.
 A megvalósítás 3 lépcsőben történik:
 1. hordozó alap létesítése (6x4 méter, azaz 24 négyzetméter). ennek várható alapanyagköltsége: 120.000 Ft,
Az ehhez tartozó szak-, és segédmunka (kimérés, földmunka, sóderágy, betonacél szerelés, betonozás) nagyjából: 600.000 Ft-ot tenne ki
 2. nyitott pergola megépítése, anyagköltsége: 350.000 Ft; zárhatóvá tétele anyagköltsége: 120.000 Ft
 A kivitelezés munkadíjai, 300.000 Ft, illetve 95.000 Ft,
 3. Konyhai infrastruktúra építése. melynek alapanyag költsége 1.500.000 Ft, a munkadíja 700.000 Ft
 Azaz, összes alapanyag: 2.090.000 Ft
 összes munkadíj: 1.695.000 Ft
 MINDÖSSZESEN: 3.785.000 Ft
 A konyha infrastruktúra kialakítása tovább szakaszolható, az egyes sütő-főző objektumok egymás után is kialakíthatóak.<br />
A Közösségi ÉGALATTI Konyha olyan közösségi teret alakítana ki, mely nem csak a lakótelep közösségi rendezvényeit segítene kiszolgálni, hanem kisebb közösségek (családi, baráti társaság, lépcsőház, társasház) számára is helyben nyújtana lehetőséget az összekovácsolódásra, sarkallhatna további közösségi cselekvésekre. <br />