Bringával a suliba!

Becsült költség
1 800 000 Ft
Kategória
Zöldülő Miskolc

A miskolci kerékpárosok az év szinte teljes egészében bringával közlekednek (természetesen az extrém időjárási körülményeket leszámítva). Rengeteg család is közlekedik kerékpárral, amelynek azonban számos akadálya van. Ezek közül az egyik az, hogy az általános és középiskolákban nincs kerékpártároló, kerékpártárolásra megfelelő platform (eltekintve a néhány kivételtől).
Amennyiben minden általános és középiskola udvarán, vagy az iskolák előtt lenne kerékpártároló, prognosztizálható, hogy megnőne a kerékpárral iskolába járó gyermekek száma, és a családok együtt is tudnának kerékpárral közlekedni, aminek egyik akadálya ma a tárolók hiánya. (Hiszen a szülők külön nem tudnak kerékpárral közlekedni, főleg kisebb gyermekek esetében, mert a gyereknek eközben gyalogosan vagy tömegközlekedéssel, egyedül kellene utaznia). Biztosra vehető, hogy a pedagógusok egy része is, ha a lehetőség fennállna, kerékpárra váltana. Szülői értekezletre is sokan mennének biciklivel.
A Green City-törekvésekkel is összeegyeztethető e javaslat, valamint a környezettudatosság, környezetterhelés, egészségnevelés témakörökkel is. Ezáltal is egészségesebbé, fenntarthatóbbá, természetközelibbé válhatna Miskolc!
A sikerhez vezető út lépcsőfokai: 1. kapcsolatfelvétel az iskolákkal,  2. felmérés (a diákpolgármester és a helyi diákönkormányzatok bevonásával), 3. árajánlatkérések (előzetes kutatómunka), 4. beszerzés, 5. a tárolók kihelyezése. Az ötlet megvalósítása esetén 10 iskolában létesülhet kerékpártároló.