Vörösmarty lakótelep – Kóris utca: mi legyen a Szinva mentén? Közösségi Tervezés: SzZF 5.

Állapot
Nyitott
Vita kezdete
Vita vége

Mit szeretnének a Vörösmarty lakótelep szomszédságában, a Kóris Kálmán és a Hadirokkantak utcánál folyó Szinva mentén látni a helybeliek, illetve a miskolciak? Gyaloghidak, csobogók, szökőkút, horgászstég, „vízi vidámpark”, a parton sétány, kerékpárút, padok, szalonnasütő, sportpálya, nyugágyak, csúszda, lépcső, kondipark, játszótér? Kinek mi jut eszébe? Vagy semmi különösre nincs is szükség már itt?

Alul a párbeszéd-ablakokban van módja mindenkinek (miután regisztrált az oldalra) elmondani véleményét, akár pró, akár kontra érvelve.

A fenti címbeli rövidítés feloldása: „Szinva Zöld Folyosó”. A kifejezés első eleme értelemszerűen a városképi értelemben is meghatározó vízfolyásra, „Miskolc folyójára” utal, amellyel a borsodi megyeszékhely most már sok évtizedes távlatokban nézve is, úgymond, nemigen tud mit kezdeni... A „Zöld Folyosó” pedig egy készülő koncepcióra utal, ennek az elnevezése. Idézőjelben, hiszen még egyelőre nincs terv, nincs konkrét beruházás – csak a készülődés. (És azért külön írva, mert nem pontosan azonos a „zöldfolyosó” szakkifejezéssel jelölt ökológiai fogalommal.)

A „Szinva Zöld Folyosóról” az elmúlt hetekben indult meg a közös gondolkodás a városlakók, civil szakemberek és szervezetek, valamint a Városháza között. Ez a Közösségi tervezés nevű programelem második állomása; az első, kísérleti terep a görömbölyi pincesor volt tavasszal.

A Közösségi tervezés azt jelenti, hogy az önkormányzat megfogalmazza a kérdést, megjelöli a tervezési területet, megadja a rendelkezésre álló szempontokat, a szakmai elvárásokat és kihívásokat, szükség szerint a hatósági, városépítészeti és egyéb korlátokat – és ezután megadja a startjelet: szóljon hozzá mindenki-bárki, ki hova mit szeretne (vagy mit ne)!

Az előzetes szakmai felmérés abból indult ki, hogy a Szinva-mentén végigvezetendő útvonal elsősorban a gyalogos-, de még inkább a kerékpáros közlekedést vonzhatja magához. Ez az oka, hogy az alábbiakban bemutatott szakmai háttéranyagok legtöbbször kerékpárúttal kapcsolatos kitételeket tartalmaznak. Ez azonban nem jelenti, hogy az SzZF kizárólag bicikliút építéséről szólna! Az csak az egyik, ám jelen pillanatban a legkönnyebb megragadható eleme lenne a majdani beruházásnak. Szinte minden más – a Közösségi tervezés kérdése.

A háttéranyag grafikai részét a Főépítészi Kabinet kötelékében dolgozó Révai Márton építész készítette. Az ő munkája nyomán kialakult nagyméretű térképet mutattuk be például az augusztusban zajlott Szinva Örökség Napok keretében, több helyszínen. És ennek a hatalmas térképnek az egyes részleteit, az összesen 10 (11) szakaszra osztott Szinva-vonalnak a részleteit, kivágott-kinagyított részleteken. A grafikák közül a kilencediket mutatjuk itt meg, mellette az adott szakaszra vonatkozó előzetes főépítészi elemzés olvasható, címszavakban, lényegretörő megállapításokban. Ezek mind az ügy városépítészeti, mind közösségi tervezései, mind egyéb távlati vonatkozásait tartalmazzák (ezért a szövegben időnként előforduló ismétlődések).

Mi legyen a Szinva mentén? Közösségi Tervezés: SzZF

 

9. SZAKASZ: Szinvapark áruház – Gömöri vasúti felüljáró

Biciklivel: turistaforgalom, plusz hivatásforgalom, Felsőzsolca–belváros vonal.

A Kóris Kálmán utcán a garázssorokat indokolt felszámolni/áthelyezni innen. Az utcát csillapított forgalmúvá tenni, áthaladó forgalmat megszüntetni. A Bajcsy-Zsilinszky utca felőli „névtelen” tér összeköttetésének lehetősége a vízparttal. Park és játszótér. Kerékpár-közlekedés a patak mindkét oldalán lehetséges.

A Hadirokkantak útján: részben kerékpáros nyom, részben kerékpáros sáv kialakítandó. Szükséges a teljes szakaszon kétoldali irányhelyes, akár nyitott kerékpársáv létesítése.

A Kóris Kálmán utca mindkét oldalára vonatkozóan KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS: mi történjen?

A patak jobb partját illetően KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS: a lakótelepiekkel megbeszélni, mi lehet a (jelenleg kutyafuttatóként szolgáló) teresedésben? Van-e igény gyaloghídra a két oldal között?

A Kóris Kálmán utcai garázssorokat felszámolni/áthelyezni innen. Az utcát csillapított forgalmúvá tenni (áthaladó forgalmat megszüntetni).

 

„Szinva Zöld Folyosó”: indul a Közösségi Tervezés

KONTRA érvelések

PRO érvelések