Selyemrét: mi legyen a Szinva mentén? Közösségi Tervezés: SzZF 6.

Állapot
Nyitott
Vita kezdete
Vita vége

Mit szeretnének a Selyemrét szomszédságában (a strand mögött) folyó Szinva mentén látni a helybeliek, illetve a miskolciak? Gyaloghidak, csobogók, szökőkút, horgászstég, „vízi vidámpark”, a parton sétány, kerékpárút, padok, szalonnasütő, sportpálya, nyugágyak, csúszda, lépcső, kondipark, játszótér? Kinek mi jut eszébe? Vagy semmi különösre nincs is szükség már itt?

Alul a párbeszéd-ablakokban van módja mindenkinek (miután regisztrált az oldalra) elmondani véleményét, akár pró, akár kontra érvelve.

A fenti címbeli rövidítés feloldása: „Szinva Zöld Folyosó”. A kifejezés első eleme értelemszerűen a városképi értelemben is meghatározó vízfolyásra, „Miskolc folyójára” utal, amellyel a borsodi megyeszékhely most már sok évtizedes távlatokban nézve is, úgymond, nemigen tud mit kezdeni... A „Zöld Folyosó” pedig egy készülő koncepcióra utal, ennek az elnevezése. Idézőjelben, hiszen még egyelőre nincs terv, nincs konkrét beruházás – csak a készülődés. (És azért külön írva, mert nem pontosan azonos a „zöldfolyosó” szakkifejezéssel jelölt ökológiai fogalommal.)

A „Szinva Zöld Folyosóról” az elmúlt hetekben indult meg a közös gondolkodás a városlakók, civil szakemberek és szervezetek, valamint a Városháza között. Ez a Közösségi tervezés nevű programelem második állomása; az első, kísérleti terep a görömbölyi pincesor volt tavasszal.

A Közösségi tervezés azt jelenti, hogy az önkormányzat megfogalmazza a kérdést, megjelöli a tervezési területet, megadja a rendelkezésre álló szempontokat, a szakmai elvárásokat és kihívásokat, szükség szerint a hatósági, városépítészeti és egyéb korlátokat – és ezután megadja a startjelet: szóljon hozzá mindenki-bárki, ki hova mit szeretne (vagy mit ne)!

Az előzetes szakmai felmérés abból indult ki, hogy a Szinva-mentén végigvezetendő útvonal elsősorban a gyalogos-, de még inkább a kerékpáros közlekedést vonzhatja magához. Ez az oka, hogy az alábbiakban bemutatott szakmai háttéranyagok legtöbbször kerékpárúttal kapcsolatos kitételeket tartalmaznak. Ez azonban nem jelenti, hogy az SzZF kizárólag bicikliút építéséről szólna! Az csak az egyik, ám jelen pillanatban a legkönnyebb megragadható eleme lenne a majdani beruházásnak. Szinte minden más – a Közösségi tervezés kérdése.

A háttéranyag grafikai részét a Főépítészi Kabinet kötelékében dolgozó Révai Márton építész készítette. Az ő munkája nyomán kialakult nagyméretű térképet mutattuk be például az augusztusban zajlott Szinva Örökség Napok keretében, több helyszínen. És ennek a hatalmas térképnek az egyes részleteit, az összesen 10 (11) szakaszra osztott Szinva-vonalnak a részleteit, kivágott-kinagyított részleteken. A grafikák közül a tizediket mutatjuk itt meg, mellette az adott szakaszra vonatkozó előzetes főépítészi elemzés olvasható, címszavakban, lényegretörő megállapításokban. Ezek mind az ügy városépítészeti, mind közösségi tervezései, mind egyéb távlati vonatkozásait tartalmazzák (ezért a szövegben időnként előforduló ismétlődések).

Mi legyen a Szinva mentén? Közösségi Tervezés: SzZF

 

1. SZAKASZ: Majláth – Tokaji Ferenc utca

A lillafüredi kerékpárút képében elkezdődő „Szinva Zöld Folyosó” a Székely – Bartók Béla utca vonalán halad tovább.

Diósgyőrben a Bartók Béla – Tokaji Ferenc utcán mentén haladás biztosítja a turisták, biciklisek számára (a belváros felől érkezve) a „nyílegyenes” megérkezést a Vár utca elejéhez, illetve (keleti irányba tartva) az értelemszerű közlekedést a belváros felé. Végig nyitott kerékpársáv kialakítása a megfelelő megoldás. (Innen elérhető a Tündérkert is, a Diósgyőri vár is.)

Ez a szakasz tehát csatlakozik a megvalósítás előtt álló lillafüredi kerékpárúthoz és annak folytatásaként él tovább.

Kapcsolat kérdése a Szeleta Látogatóközpont felé (a belváros irányából): a lakótelep felől, vagy a papírgyári kisvonat-megállótól?

A lillafüredi kerékpárút képében elkezdődő „Szinva Zöld Folyosó” amikor eléri a Hegyalja utcai lakótelepet, keresendő az ottani közterületekkel való összekapcsolódás lehetősége.

KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS keretében tisztázandó: az itt élők szerint mire volna még szükség.

Onnan egy kis gyaloghíd révén a Székely – Bartók Béla utca vonalán halad tovább az SzZF.

 

„Szinva Zöld Folyosó”: indul a Közösségi Tervezés

KONTRA érvelések

PRO érvelések