Miskolc mint a City100-ak egyike?

Állapot
Lezárva
Vita kezdete
Vita vége

Óriási feladatot vállalt Miskolc azzal, hogy pályázott és nyert: bekerült a „100 klímasemleges város” misszióba. Hogyan lehet Miskolc klímasemleges város 2030-ra? Erre a kérdésre kell a válaszokat közösen megtalálnunk. Az európai uniós kezdeményezésről néhány hete a városi hetilap, a Minap így számolt be:

https://minap.hu/cikk/kozvetlen-brusszeli-forrast-kap-miskolc

https://minap.hu/cikk/jelentos-segitseg-egy-meg-elhetobb-miskolc-eleresehez

Várjuk a témában a miskolciak hozzászólásait, ötleteit, javaslatait.

https://www.europarl.europa.eu/news/hu/headlines/society/20190926STO62270/mit-jelent-a-karbonsemlegesseg-es-hogyan-erheto-el-2050-ig

https://www.europarl.europa.eu/news/hu/headlines/society/20180301STO98928/uveghazhatasu-gazok-kibocsatasa-az-eu-ban-infografika

https://www.europarl.europa.eu/news/hu/headlines/priorities/klimamegallapodas-2016

KONTRA érvelések

PRO érvelések

Free90submitted time2022.08.04. 21:27:48

Elolvastam a cikkeket, úgy gondolom ez a forrás, Miskolc "helyrebillentésében" nagy szerepet játszhat. Leírom az ötleteimet, mint egy, a térség- és vidék fejlesztésében tevékenykedő fiatal.
1. A város klíma semlegességét elősegítő megvalósító program része kellene, hogy legyen a rengeteg panel és tégla lakás szigetelése, energetikai korszerűsítése, amelyre így az a városi önkormányzat altal hirdetett pályázat keretében kerülne sor, erre simán el tudnám képzelni az összforrás felét. Gépészeti, nyílászáró, és külső határoló szerkezetek megújításával és elhelyezésével.
2. Hulladékgazdálkodás fejlesztése, újrahasznosító berendezések beszerzése a hulladékfeldolgozáshoz, továbbá, kuka, szeméttároló beszerzése, iskolákban előadások tartása, látogatások szervezése, a hulladéktelepre, környezeti nevelés, tájékoztató anyagok készítése, elhelyezése, úgy papír alapon, mint online, utóbbit előnyben részesítve.
3. Nálam a klímasemlegességbe beletartozik a zöldítés is, Széchenyi, Kazinczy utcák a sétáló részek, terek befásítása, iszonyat hőelnyelő képessége lenne, és szükség is lenne rá, mert nyáron a villamos pálya mente a központban földi pokol, 30 fok fleett, ha a térkő felbontás nem kivvitelezhető kezdetben egy köbméteres földes ladákban is megteszi, a kiszolgáló helyeket is lehetne ösztönözni, kevesebb adó megfizetéssel, ha zöldé varázsolja maga előtt a betonplaccot.
4. Kerékpár tárolók kihelyezése a frekventált területeken, pl. Főposta előtt sincs. Sétáló részek nagy részén kevés van vagy nincs. Az emberek járnának vele, de nincs hova lezárni.
5. Elektromos töltők telepítése.
6. A középiületek karbonsemlegességének támogatása.
7. Szinva patak partvonalának rendbetétele.
8. Az ipari területek összpontosítása a város keleti oldalán, ennek támogatása, hogy a légkör tisztább legyen és a nyugatias széláramlat ne a városba fújja be a szennyezettebb levegőt, hanem éppen kifelé haladjon a várostól távolodva.

Marikasubmitted time2022.06.26. 13:16:16

Korábban olvastam, majd tapasztaltam, hogy faültetési akció indult a városban.
Avasi lakótelepet gyakran bejáró, sokszor gyalogos közlekedőként látom a hiányosságokat. Mit lehetne kevés pénzből barátságosabbá, élhetőbbé sokszor elviselhetőbbé tenni.
Így tapasztaltam, hogy létesültek játszóterek, közösségi parkok kondigépekkel, játszóeszközökkel, beton sétaúttal, kerítéssel. Az biztos, hogy nagyon sok pénzből készülhettek, de sivársága, miatt vagy alig használják, vagy némelyeket csak jobb híján használják, hiszen fákat egyáltalán nem ültettek, vagy olyan pici ceruza méretű fákat hogy még vagy tíz évig az fának nem nevezhető. A nyári tűző nap használhatatlanná teszi a felforrósodott eszközöket, csúzdákat, homokozókat és árnyék nélkül az egész parkot.
Nem értem, hogy egy ilyen sok pénzbe került beruházásba hogyan nem férhetett bele, hogy az eszközök és sétautak mellé megfelelő méretű fákat ültessenek, illetve akár a körülötte lévő szabad területet miért nem ültették be fákkal. Most ennek a pótlására kérem a város vezetőit.
Minden kültéri létesítmény, amit nyáron lehet használni, fák nélkül értelmetlen.
A városban ahol megfelelő távolságú hely van a járdától kb másfél méterre, mindenhol fákat kellene ültetni, hogy a nyári napsütés ne forrósítsa fel a járdát, az aszfaltot, így az egész lakótelep hűvösebb élhetőbb lehetne, egyben a gyalogosok is azt éreznék milyen kellemes hűs környezet és látvány. Ültetésnél az is fontos lenne hogy ismerjék meg a területet, előtte hogy a felkelő nap és a lemenő nap az adott területre milyen hatással van.
Lehet, hogy az ilyen észrevételeket apróságnak tűnnek, de nem az, mivel ezek az apróságok teszik élhetővé a várost, mivel a nagy lomkoronájú fák megakadályoznák hogy felmelegedjen a beton, az asztalt, ezzel a körülötte lévő levegő és ez közelebb viszi a várost a klímasemlegesség célok elérése felé is.
Természetesen ennek megvalósításához lenne konkrét javaslatom, ha valóban szeretnék figyelembe venni a városlakók javaslatait.


Marikasubmitted time2022.06.23. 13:43:45

Olvastam, hogy az Európai Bizottság által közvetlen forráshoz jut 100 város köztük Miskolc is. Én ezt egy hatalmas lehetőségnek látom.
Mivel úgy gondolom, hogy a legolcsóbb energia a megspórolt energia, ezért nem mindig az energia megtermelésén és kiaknázásán kellene gondolkodni, hanem megspórolásán.
Pl. az Avasi lakótelep geotermikus energiával fűtött, ezért én laikusként úgy látom, hogy a lakótelep házainak szigetelésével, ablakok cseréjével, a hő mérhetővé tételével el lehetne érni azt, hogy az ott megspórolt energiát a város további pontjára is eljuttassák.
A hőszigetelés, aztán a lakások energiafogyasztásának mérhetővé tétele hosszú távon biztosan olcsóbb, mint az új energia megtermelése.
A panelházak szigetelésére, a fogyasztás mérhetővé tételére több forrást kellene biztosítani. A kis jövedelmű embereknek ne vigye el a bérük nagy részét a fűtés, ráadásul olyan fűtés, ami nem is hasznos, mert sok esetben az utca is fűtve van a rossz szigetelések miatt.
Egy mondás szerint, „ne halat adj, hanem hálót”. vagyis az emberek lehetőséget kapnának arra, hogy pénztárcájuk szerint csökkentsék a fűtés költségét és egyben lehetségessé válna , hogy olyan területet is be lehetne vonni a geotermikus energiával ellátott terület hatálya alá ahol jelenleg gázfűtés van. (Selyemrét, Kilián)
Az emberek segítséget kaphatnának, hogy tudjanak takarékoskodni, mert szabályozhatóvá, vagy elzárhatóvá válna a fűtés.
Nagy energiapazarlás történik a panelházakban, nyitott ablakok, fűtött utcák.
A nem szabályozhat, nem elzárható fűtési rendszer jelenleg a pazarlást erősíti ahelyett, hogy takarékosságra ösztönözne.
Jelenleg bármilyen szegény valaki akkor is kénytelen 25 fokos lakásban élni és fizetni a magas fűtés számlát.
Ami a város polgárainak segítséget jelentene, az egybeesek a klímasemlegességi célokkal is.

KocsisGsubmitted time2022.06.22. 11:17:30

Első észrevételem a zero emissziós közlekedés elősegítése. Mivel láthatóan rohamosan bővülni fog az elektromos autók száma, növelni kellene a töltőhelyek számát. A jelenlegi sokszorosára. És mivel egy villanyautó töltése jelentősen több időt vesz igénybe, mint a benzines tankolás., ki kellene dolgozni egy koncepciót, hogy a megnövekedett töltési idő alatt mit tudunk nyújtani az autósoknak.:
Példáúl
- kihelyezett okmányirodai ügyintézést,
- vásárlási lehetőséget,
- éttermet,
- szolgáltató udvart..