Közösségi tervezős, kerekezős Szinva-járás szombaton

A „Szinva Zöld Folyosó”, vagyis a városon végigfutó patak mentén megvalósítható beruházások kitalálása, megbeszélése a tétje a Részvételi program aktuális, Közösségi tervezés nevű elemének. Milyen legyen a patakpart és annak közvetlen környezete, hol mire volna szüksége a közelben élőknek, és általában a városlakóknak, illetve akár a turistáknak? Mivel lehet vízközelibbé tenni a miskolciak mindennapjait, és „emberközelibbé” a vízfolyást? Az biztos, hogy a megelőző évtizedek-évszázadok mulasztása nyomán volna ebben mit tenni – de mi minden legyen az, és hol, melyik pontokon?

A Közösségi Tervezés terepe elsősorban a tervezzukmiskolcot.hu weboldal, de például ezen a most következő hétvégén mindenkinek alkalma nyílik személyesen, élőszóban bekapcsolódni a témáról indított beszélgetésekbe, hozzászólni, ötleteket adni, javaslatokkal élni és azokat szakemberekkel megvitatni.
A szombati, szeptember 24-i program két részből áll:

hat konkrét helyszínre egy-két órára kitelepül a Részvételi iroda stábja: úgynevezett facilitátorok (beszélgetés-segítők), tájépítész/építész/kertész kíséretében, és laptoppal, térképpel, képekkel felszerelkezve, ők várják ott a környékbeli érdeklődőket (2-2 óra hosszban, ahogy az alábbi táblázatban látható),

a Szinva egész miskolci vonalán végigkerékpározik egy biciklis csapat (a Kerékpáros Miskolc Egyesület szervezésében), amely megnézi a leendő „Szinva Zöld Folyosó” mindenfelé adottságait, egy ennek mentén létrehozható bicikliút nyomvonalát, valamint sorra felkeresi a fenti hat közösségi tervezési pontot, hogy ott bekapcsolódjon a beszélgetésekbe.

A biciklis csapat a tervek szerint 10 órakor gyülekezik a Majális-parki buszvégállomás mellett, onnan indul a várhatóan 4-5-6 órányi városi kerékpártúrára. Bárki csatlakozását szívesen veszik és várják. (A csapat tagja lesz például a városi főépítész is.)

A közösségi tervezésre kiszemelt, most szombaton a kitelepülések helyszínéül szolgáló Szinva-szakaszok (folyásirány szerint, azzal időrendben):

– a Hegyalja utcai lakótelep, a Székely utca végi gyaloghíd közelében 10.00–12.00 (11:15)
– a kiliáni-déli garázssorok mögötti teresedés 11.00–13.00 (12:15)
– Győri kapu, Kiss Ernő utca menti patakpart, a Tímármalom és Gyula utcák torkolata magasságában 12.00–14.00 (13:25)
– a Zrínyi gimnázium mögötti partrész („Neptun búvárklub” feliratú falnál) 13.00–15.00 (14:10)
– Hadirokkantak / Kóris Kálmán utcai Szinva-szakasz (mindkét oldal: kutyafuttató, illetve garázssor) 14.00–16.00 (15:15)
– selyemréti strand mögötti part (a déli oldali kerékpárútnál) 14.00–16.00 (16:00)

(Zárójelben a biciklis csapat továbbindulásának tervezett időpontja, hogy aki csak egy adott helyszíntől, illetve szakaszra szeretne csatlakozni az ötletelő kerekezőkhöz, megtehesse.)

A Közösségi Tervezés folyamata azután a következő hetekben is folytatódik, újabb csatornákon, újabb fórumszerű beszélgetések, kitelepülések formájában, hogy a végére minél több városlakó véleményét megismerve kristályosodjon ki: mit szeretnének a miskolciak a Szinva mentén látni.